Τη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται το capital.gr, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, με το μοναδικό «σωσίβιο» να αποτελεί η προώθηση μίας δραστικής λύσης για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος και που έχει αποτελέσει τροφή για τα short funds.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πειραιώς συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή τις μεγαλύτερες short θέσεις από όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες και μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,73% επί των μετοχών της ή στα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne Partners έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,99% των συνολικών shorts).

Και τα τρία μεγάλα βρετανικά hedge funds που έχουν «εγκατασταθεί» εδώ και πολύ καιρό διατηρούν μεγάλες short θέσεις στην Alpha Bank (Lansdowne 0,51%, Oceanwood 0,6%, Marshall Wace 0,59%), οι οποίες συνολικά φτάνουν το 1,7% επί των μετοχών της, ενώ δύο διατηρούν μεγάλο short (άνω του 0,5%) στην Eurobank (Lansdowne 1,33%, Marshall Wace 0,52%, ενώ το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το Oceanwood αύξησε τις θέσεις short κατά 40%, στο 0,7% επί των μετοχών της, στα τέλη Οκτωβρίου -πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη από τις 10 θέσεις short που έχει λάβει το fund-, ενώ και το Marshall Wace επιμένει σταθερά short στην τράπεζα και στο 0,58% επί των μετοχών της.

Είναι χαρακτηριστικό πως γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.