Παρόλο που ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών ξεκίνησε το 2018 το ίδιο δυναμικά όπως τελείωσε το 2017, η Capital Economics εκτιμά ότι το ράλι σύντομα θα λάβει τέλος.
Η άνοδος κατά περισσότερο από 25% του δείκτη MSCI ΕΜ πέρσι οδηγήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από την εκτόξευση των εκτιμώμενων κερδών. Αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, κυρίως λόγω της απροσδόκητης ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο, η C.E αναμένει ότι η συνολική οικονομική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος, σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας – η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την τύχη του δείκτη MSCI EM – θα χαλαρώσει μετά από το ράλι του 2017.
Εν τω μεταξύ, αν και γενικά αναμένεται ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτός των αναδυόμενων αγορών θα παραμείνει υγιής, δεν προβλέπεται σημαντική βελτίωση. Επίσης, οι τιμές των βασικών βιομηχανικών εμπορευμάτων – κυρίως του πετρελαίου και του σιδήρου – θα μειωθούν, χτυπώντας τα κέρδη των παραγωγών.
Όπως σημειώνει η Capital Economics, ακόμα κι αν όντως η αύξηση των εκτιμώμενων κερδών στις εταιρείες του δείκτη MSCI EM σταματήσει αυτό το έτος, η αύξηση των αποτιμήσεών του θα μπορούσε να συνεχίσει να οδηγεί το ράλι. Πράγματι, ο δείκτης p/e του δείκτη MSCI EM εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός σε σχέση με τον δείκτη MSCI World.
Ωστόσο, η C.E. αμφιβάλλει ότι το p/e του δείκτη MSCI EM θα αυξηθεί το 2018. Η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών ήταν μεγάλη για αρκετά χρόνια. Και το χάσμα αυτό είναι πιθανότερο να περιοριστεί εξαιτίας μίας πίεσης των αποτιμήσεων των αναπτυγμένων αγορών παρά λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων των μετοχών των αναδυόμενων αγορών.
Οι αποτιμήσεις (και ενδεχομένως τα κέρδη) ενδέχεται να λάβουν λιγότερη στήριξη από τις πολιτικές εξελίξεις φέτος. Η ώθηση που δόθηκε το 2017 από την εξασθένιση των φόβων ότι ο Τραμπ θα εφαρμόσει ευρέως τα μέτρα για το εμπόριο ήταν ουσιαστικά ένα one-off γεγονός και θα μπορούσε να αντιστραφεί.
Επιπλέον, ενώ οι εγχώριες πολιτικές διαταραχές που χτύπησαν περισσότερο στις αγορές το 2017 περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνες τις αγορές που έχουν μικρό βάρος στον συνολικό δείκτη MSCI EM, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το έτος αφού διεξάγονται προεδρικές εκλογές σε αρκετές μεγάλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μεξικό (Ιούλιο) και η Βραζιλία (Οκτώβριος). Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, οι υποψήφιοι λαϊκιστικών κομμάτων απολαμβάνουν πρόσφατα σημαντική στήριξη στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι αγορές μετοχών ενδέχεται να χτυπηθούν εάν θριαμβεύσουν.
Σύμφωνα με την C.E οι προοπτικές το 2019 είναι ακόμα πιο αδύναμες. Όπως εκτιμά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα υποχωρήσει έντονα εκείνο το έτος, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας θα γίνουν πιο εμφανή, παρασύροντας έντονα και τις αναδυόμενες αγορές.