Απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, πλην της Βρετανίας, καθώς οι απώλειες των πετρελαϊκών εταιρειών άσκησαν καθοριστικές, όπως αποδείχθηκε, πιέσεις.
Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έχασε 0,21% με τους περισσότερους από τους επιμέρους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.
Ο βρετανικός FTSE MIB έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο, ενισχυμένος κατά 0,40% στις 7.547 μονάδες. Ο γαλλικός CAC έχασε 0,12% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,18%.
Άλλωστε, το κλίμα επιβαρύνθηκε και χθες από τη “διολίσθηση” των τιμών του αργού, καθώς η συμφωνία μεταξύ μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ για τη συνέχιση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, για εννέα ακόμη μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2018, δεν ικανοποίησε τους επενδυτές που ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο.
Η αγορά έστρεψε το “βλέμμα” της στη Σικελία της Ιταλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της G-7, για να συζητήσουν για θέματα εμπορίου, αλλά και την κλιματική αλλαγή, έχοντας ως στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Πιέσεις δέχτηκε σήμερα η στερλίνα, μετά από νέα δημοσκόπηση που έδειξε πως το προβάδισμα της Τερέζα Μέι μειώνεται, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα “δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό”, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο Trump να έχει ασκήσει κριτική στο Βερολίνο για τα υψηλά του πλεονάσματα.
“Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της αγοράς και ζήτησης στις αγορές παγκοσμίως”.