Τα καλά αποτελέσματα εταιρειών, των οποίων οι μετοχές είχαν πιεστεί αφύσικα και κυρίως οι θετικές ειδήσεις και οι προοπτικές πέριξ του τραπεζικού συστήματος συνέβαλαν στην εκτίναξη του γενικού δείκτη στο ΧΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 618,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 604,97 μονάδων (+0,31%) και 620,28 μον. (+2,85%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,20%, στις 1.633,34 μονάδες, ενώ στο +2,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 939,79 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,10% στις 452,69 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, βοήθησε και και η Moody’s, δημοσιοποιώντας την πρώτη ανάλυση που τάχθηκε με θετικά λόγια στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Το περασμένο διάστημα αρκετές αναλύσεις ξένων δήλωναν ότι το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όλοι ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες για να δουν κυρίως τις επιπτώσεις στους υφιστάμενους μετόχους.

Μετά όμως από αυτούς, ήρθε η Moody’s για να κρίνει ως credit positive το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των assets τους και την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης, χάρη στη χαμηλότερη αναλογία των DTCs. Τα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνονται στα περίπου 89 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο) ή στο 48% του συνόλου των δανείων στον ισολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκτός του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, η αγορά έδειξε σήμερα να αντιδρά (επιτέλους) σε θετικές κινήσεις και ειδήσεις που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα στην αγορά, και οι οποίες βρέθηκαν στη σκιά ενός κλίματος έντονης κερδοσκοπίας και επιφυλακτικότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μυτιληναίου σήμερα, η μετοχή του οποίου για… κάποιο ανεξήγητο λόγο, είχε υπερπιεστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Χρειάστηκε να παρουσιάσει απλά τα μεγέθη του ομίλου ο επικεφαλής Ευάγγελος Μυτιληναίος, για να αντιληφθεί η αγορά ότι η αποτίμηση μιας εισηγμένης που προσφέρει αύξηση μερίσματος και υγιή μεγέθη, είναι σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, η μετοχή σημείωσε άλμα 8,21%.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μετοχή της Intralot, η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο αρνητικής φημολογίας σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις του QCM (του fund που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της Folli Follie) στις 3 Δεκεμβρίου. Η μετοχή σήμερα έκλεισε με κέρδη 20,37%, αφού η εισηγμένη απέρριψε τα σενάρια με το ίδιο το fund να τα χαρακτηρίζει ως “fake news”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Eurobank και η Grivalia με… χρονοκαθυστέρηση έλαβαν το “οκ” για το deal τους από την αγορά, κλείνοντας με άνοδο 13,03% και 11,07% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 7,59% και την ΕΧΑΕ κατά 6,69%.

Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Φουρλή, ΔΕΗ και Εθνική, ενώ άνω του 3% κινήθηκαν Aegean και ΕΥΔΑΠ.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Λάμδα, Πειραιώς και Jumbo, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Μικρά κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, με τις Σαράντης και ΟΠΑΠ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Coca Cola, Τιτάν και Motor Oil, χωρίς καμία να ξεπερνά το -0,50%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης