Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η προαναγγελία λήψης νέων μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας , ώστε να αντιμετωπιστεί το πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, ηρέμησε τους αγχωμένους επενδυτές. Τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600, όσο και ο γερμανικός DAX έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι συναλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες σήμερα, καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ θα είναι κλειστές λόγω αργίας.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, σημείωνε οριακή άνοδο 0,04%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 0,17% κοντά στο υψηλό επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης να αυξάνεται 2,25% μετά τη μείωση ενός βασικού επιτοκίου και τη διοχέτευση περισσότερης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τη διάθεση των επενδυτών ενίσχυσε και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και τελών.
Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο 1-2 μονάδων βάσης, μία συγκρατημένη κίνηση που δείχνει ότι οι επενδυτές ομολόγων παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Ορισμένοι χρηματιστές θεωρούν ότι το Πεκίνο θα παρέμβει ξανά στις αγορές αν η κατάσταση επιδεινωθεί πολύ, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την ανθεκτικότητα των αγορών μετοχών» δήλωσε αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο.
Οι φόβοι για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον κορωνοϊό παραμένουν ωστόσο, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν αυξήθηκε στα 2.048 την Κυριακή από 2.009 την προηγούμενη ημέρα.
«Τα τελευταία στοιχεία από την επαρχία Χουμπέι εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης επιβραδύνεται μετά την απότομη αύξησή του, που ακολούθησε τις αλλαγές στη μεθοδολογία καταγραφής την περασμένη εβδομάδα» ανέφερε η Danske Bank σε ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου.
Οι περιορισμοί στο Χουμπέι έγιναν ακόμα αυστηρότεροι το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους δρόμους των περισσότερων οχημάτων και ζητήθηκε από τις εταιρείες να παραμείνουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.
Ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei μειώθηκε 0,7%, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν έξι ετών. Η επιβράδυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σημειώθηκε εν μέσω ανησυχίας ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού θα πλήξουν την παραγωγή και τον τουρισμό, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ιαπωνία μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση.
Ο κορωνοϊός οδήγησε τη Σιγκαπούρη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2020. Η κινεζική οικονομία αναμένεται επίσης να σημειώσει μεγάλη επιβράδυνση.