Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole, κατά τις οποίες έδωσε “σήμα” ότι η Federal Reserve αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, που πραγματοποιεί για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.
Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να “μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά».
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η οικονομία έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει να διανύσει ακόμη “πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του επιλέγοντας να μην αναφερθεί στο πότε θα μπορούσε η Fed να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ούτε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και τίτλων.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει “άλμα” 236,54 μονάδων ή 0,67% στις 35.462,16 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,75% στις 4.503,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται κατά 0,93% υψηλότερα στις 15.085,70 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο των μάκρο, ενέτειναν τις ανησυχίες για τις ολοένα αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει σύντομα τη σύσφιξη της νομισματικής της πολικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ, αύξηση κατά 1,1% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση της τάξης του 0,2%. Τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος δείκτης σε σχέση με τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 0,2%.
Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, που διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι προβλέψεων για 3,5%.
Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι πρόβλεψης για 0,2%.
Ο αντίστοιχος δομικός δείκτης σημείωσε αύξηση 3,6% σε ετήσια και 0,3% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.
Οι ατομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές.