Ήπια κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγοραστική διάθεση των επενδυτών να τροφοδοτείται από τις ελπίδες ότι η εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο, επιβραδύνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σε σχέση με την Παρασκευή, παρότι η χώρα εμφανίζει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό νοσούντων από τον COVID-19 από οποιαδήποτε άλλη, ενώ σημάδια επιβράδυνσης παρατηρούνται και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ από την πανδημία ξεπέρασαν τους 12.900, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 400.000. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,4 εκατ., ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 83.000.
Ωστόσο, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φουάτσι, δήλωσε σήμερα στο Fox News ότι ο αριθμός των θανάτων των ΗΠΑ που σχετίζονται με τον κοροναϊό είναι χαμηλότερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, σημειώνοντας ότι αναμένεται αναστροφή της καμπύλης μετά την τρέχουσα εβδομάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού θα πρέπει να ενταθούν.
Στο πλαίσιο των θετικών ενδείξεων από το μέτωπο της πανδημίας, οι δείκτες κινούνται ανοδικά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 170 μονάδες ή 0,75% στις 22.824 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται 0,63% στις 2.676 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq-100 σημειώνει άνοδο κατά 0,59% στις 7.933 μονάδες.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Dow έχασε 26,13 μονάδες ή 0,1% αν και στα υψηλά της ημέρας βρέθηκε να κερδίζει σχεδόν 940 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 4,27 μονάδες ή 0,2% και έκλεισε στις 2,659.41 μονάδες, αν και στα υψηλά του βρέθηκε να σημειώνει άλμα σχεδόν 4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 25,98 μονάδες ή 0,3%. Η δραματική αναστροφή της αγορά χθες ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008 για τον Dow και τον S&P 500, όταν οι αγορές γνώριζαν τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Οι επενδυτές ωστόσο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε πιθανές ανακοινώσεις ή δηλώσεις από το Λευκό Οίκο για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, με αποτέλεσμα η νευρικότητα να είναι και σήμερα έκδηλη στο ταμπλό.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ξανανοίξουν κάποια τμήματα της οικονομίας που έκλεισαν στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Το πώς θα δρομολογηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες αλλά και το χρονοδιάγραμμά τους θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη των ΗΠΑ από την ύφεση λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου εξέφρασε στο Politico την εκτίμηση του ότι “τις επόμενες τέσσερις με οκτώ εβδομάδες θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε την οικονομία, ενώ η ισχύς του κορονοϊού θα έχει μειωθεί σημαντικά και θα μπορούμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη.”
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε στο Fox Business Network ότι ο πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να ξανανοίξει την οικονομία ξεκινώντας από περιοχές της χώρας που δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι επενδυτές περιμένουν σήμερα και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να δώσουν πολύτιμα στοιχεία για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Fed που τους οδήγησαν να κόψουν τα επιτόκια ουσιαστικά στο μηδέν και να δρομολογήσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.