Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν σήμερα την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, διαθέτοντας «πυρομαχικά» ύψους έως 940 δις ευρώ, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η συζήτηση για την οικονομική ασπίδα προστασίας των αδύναμων χωρών έχει αρχίσει να ωριμάζει. Πρόκειται για έναν όρο που έθεσαν οι χώρες G20 και το ΔΝΤ, προκειμένου να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης σε περίπτωση ανάγκης.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι πόροι των δύο ταμείων Στήριξης, δηλαδή του νέου μηχανισμού στήριξης (ESM) που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο 2012 και του προσωρινού ταμείου (EFSF), σε 740-940 δισ. ευρώ.
Το αρχικό σχέδιο αντικατάστασης του προσωρινού ταμείου από το ESM φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί, με την Ε.Ε. να οδεύει προς τη συγχώνευση των δύο, μέχρι τα μέσα του 2012. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιλογή αυτή προκρίνεται γιατί το ποσό των 500 δις ευρώ κρίθηκε επαρκές, όταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης χρέους, όμως τώρα η εκτόξευση των spreads σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία απειλεί αυτόν τον «υπολογισμό».
Η Κομισιόν προτείνει ένα συνολικό ποσό και για τους δύο μηχανισμούς ύψους 940 δισ. ευρώ για έναν χρόνο και επανεξέταση του ποσού το καλοκαίρι του 2013.
Εδώ έρχεται το «βέτο» της Γερμανίας, η οποία προτείνει χαμηλότερο ποσό που δεν υπερβαίνει τα 700 δις ευρώ (500 δις ευρώ που αποφασίστηκαν για τον νέο μόνιμο μηχανισμό και 200 δις ευρώ από το EFSF).
Το έτερο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις διήμερες συζητήσεις της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Κοπεγχάγη δεν είναι άλλο από τη μεγάλη δημοσιονομική απόκλιση που εμφανίζει η Ισπανία, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί πρόγραμμα στήριξης το 2012.
Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από 8% σε 5,3% του ΑΕΠ, στόχος που για τους περισσότερους είναι αδύνατον να επιτευχθεί σε έναν χρόνο. Η Μαδρίτη ανακοινώνει σήμερα τον νέο προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας για το 2012.
Δεν αναμένεται συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά ο Φίλιππος Σαχινίδης πρόκειται να ενημερώσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.