Εντείνονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό όσων φορολογούμενων «έβγαλαν» στο εξωτερικό μεγάλα κεφάλαια (από το 2010 και μετά) καθώς και όσων διατηρούν σημαντικές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή που η φορολογική τους δήλωση δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Οι «κρυφές» καταθέσεις αποτελούν μόνιμη πηγή «αιμορραγίας» για τα κρατικά ταμεία, με τις υποθέσεις που εξετάζονται να ξεκινούν από τα 3.000.000 ευρώ και πάνω. Εφόσον εντοπιστούν τέτοιοι καταθέτες, θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ύπαρξη νόμιμων εγγράφων που να πιστοποιούν την αγοραπωλησία περιουσιακών στοιχείων με την απόδοση των προβλεπόμενων τόκων στο κράτος. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, τα πρόστιμα και ο φόρος που θα επιβάλλονται αναμένεται να φθάσουν ακόμα και το 45%, με τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης να αναλαμβάνουν δράση για την άσκηση των προβλεπόμενων ποινικών διώξεων.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη φορολόγηση καταθέσεων οι οποίες προέρχονται από κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί ή δεν είναι νόμιμη η απόκτησή τους. Σημειώνεται ότι σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα, εκ των οποίων το 99% δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε φορολογική δήλωση, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ελβετικής χρηματοοικονομικής εταιρείας «Helvea».
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών συγκεκριμένων καταθετών, με τη λίστα να περιλαμβάνει γιατρούς, δικηγόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας