Πυρετός εργασιών παρατηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαχείριση της «καυτής πατάτας» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
- Διαγραφή μέρους των προστίμων-προσαυξήσεων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1/1/2010 έως 31/12/2013 (Και για τους πιστωτές που θα συμφωνήσουν).
- Έως 120 δόσεις για εξόφληση οφειλών σε Εφορία – Ασφαλιστικούς Φορείς (για οφειλές έως 31/12/2013).
- Εξόφληση μισθών στους εργαζόμενους εντός 12 μηνών.
Η νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει ισχύ 24 μηνών και θα εμπεριέχει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ένταξη των μικρών επιχειρήσεων με αριθμό εργαζομένων έως 9 υπαλλήλους και τζίρο έως 900.000 ευρώ. Παράλληλα, θα επιφυλάσσει φορολογικά κίνητρα και για τις τράπεζες με στόχο την κάλυψη τμήματος της συνολικής ζημίας που θα προκύψει από ενδεχόμενη διαγραφή χρεών. Ο ίδιος πάντως ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως η τελική ρύθμιση δεν θα δώσει «συγχωροχάρτι στους “μπαταχτσήδες”», ενώ τόνισε ότι δεν θα συνδέεται με τα stress tests της ΕΚΤ αφού δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Συμφωνία… κυρίων με τις τράπεζες
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», η νομοθετική πρόταση θα αποδεσμεύει ουσιαστικά τα σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια, ενισχύοντας τον ρόλο των τραπεζών στην κατάρτιση του πλάνου αναδιάρθρωσης και αντιμετώπισης των υφιστάμενων χρεών. Τα δικαστήρια θα περιορίζονται πλέον στην έγκριση της πρότασης, η οποία προκύπτει ύστερα από συμφωνία πιστωτών και διοικήσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Διαθέσιμα εργαλεία όπως: α) κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου β) δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και γ) απομείωση οφειλών («κούρεμα») θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν και πάντα ανάλογα με το συμφέρον των πιστωτών που δάνεισαν τα κεφάλαια.
Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση του Υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρηματίες που καταλήγουν σε σχετική συμφωνία με τους πιστωτές μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 (οι ημερομηνίες είναι υπό συζήτηση με τις τράπεζες). Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και το δικαστήριο καλείται εντός 30 ημερών από τη συζήτηση, να αποδεχτεί την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση. Το δικαστήριο δύναται να απορρίψει την αίτηση σε περίπτωση που δεν του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης επιτρέπεται η υποβολή έφεσης εντός ενός μηνός.
Τα βασικά σημεία της διαδικασίας
Μόλις εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου και η αίτηση γίνει δεκτή, ξεκινάει η διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους με τον εξής τρόπο:
• Εξόφληση του οφειλόμενου στους εργαζόμενους χρέους σε 12 μήνες.
Της ρύθμισης εξαιρούνται, ποσά οφειλών από μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς και ΦΜΥ για μη καταβληθείσες αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών.
Για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους, η ρύθμιση, εκτός από τη δυνατότητα διάσωσης της εταιρείας, συνεπάγεται την αναστολή της ποινικής δίωξης, των πλημμελημάτων της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, την αναστολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων, η δίωξη των οποίων αναστέλλεται, καθώς και την άρση της απαγόρευσης ή του κωλύματος της έκδοσης επιταγών.