Με «λουκέτα» απειλούνται όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για αλλοδαπούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «αιμορραγία» των ταμείων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αποκαλυπτικά καθώς τρεις στους δέκα εργαζομένους δούλευαν ανασφάλιστοι το 2011, με τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του λιανικού εμπορίου να αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές» στην ανασφάλιστη εργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ξεπέρασε το 35% μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012. Οι έλεγχοι κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατά 55% σε επιχειρήσεις εστίασης (με το ποσοστό ανασφάλιστων να φθάνει στο 65%), κατά 20% σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (με ανασφάλιστο το 12% του προσωπικού) ενώ το 4% των ελέγχων αφορούσε σε βιοτεχνίες όπου η αδήλωτη εργασία έφθασε το 10%.

Εκτιμάται ότι τα ταμεία χάνουν ετησίως κοντά στα 6 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Αυστηρές χρηματικές ποινές και διοικητικές κυρώσεις, που θα κυμαίνονται από την προσωρινή έως και την οριστική διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή της εικόνας που διαμορφώνεται στον εργασιακό τομέα. Την ενεργοποίηση των μέτρων, που ήδη προβλέπει ο νόμος για το ΣΕΠΕ (3996/2011) αλλά δεν εφαρμόζεται, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα κλείσω επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους, αρχίζοντας από το νομό μου, τις Κυκλάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης