Στις αρχές του 2013 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας του αγωγού (IGI Ποσειδών) Elio Ruggeri, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του Economist. Αν και η Κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στο οποίο προσβλέπουν όλα τα εναλλακτικά σχέδια αγωγών του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου (μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων προς την Ευρώπη) απέκλεισε τον ελληνοιταλικό αγωγό από περαιτέρω διαπραγματεύσεις, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία «Ποσειδών» κρατούν ανοιχτό το θέμα.

Ο κ. Ruggeri δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι θα γίνει αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας, ότι το σύστημα του ελληνοτουρκικού αγωγού, που περιλαμβάνει και «κάθετο» αγωγό προς Βουλγαρία είναι το πιο ώριμο μεταξύ των εναλλακτικών και ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί φυσικό αέριο από όποια πηγή εμφανιστεί πρώτη. Δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν ή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην «κούρσα» για το αέριο του Σαχ Ντενίζ παραμένουν οι αγωγοί Ναμπούκο και SEEP, που δεν διέρχονται από την Ελλάδα καθώς και ο αγωγός TAP που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας. Ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα R. Scoufias τόνισε στο ίδιο συνέδριο ότι η απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ να αποκλείσει τον ελληνοιταλικό αγωγό ήταν «ομόφωνη και οριστική». Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συνδράμει στην υλοποίηση του ΤΑΡ καθώς είναι ο μοναδικός που διέρχεται από τη χώρα και ταυτόχρονα η κατασκευή του σημαίνει ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ, 2000 άμεσες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της χώρας.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης