Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat θα θέσει σε κίνηση τις διεργασίες για συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, με τις αποφάσεις να αναμένονται το φθινόπωρο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει παραμετρική βελτίωση, οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη «εποπτείας», ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα προληπτικής γραμμής χρηματοδότης.

Στις 23 Απριλίου η Eurostat βάζει την τελική σφραγίδα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και έτσι η συζήτηση περνά στην κύρια φάση της για βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Όπως σημειώνει «Το Βήμα»,  η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μη χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας «δημοσιονομικής χαλάρωσης».

Στη συζήτηση λοιπόν θεωρείται ότι βρίσκεται και το έαν στη νέα συμφωνία θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ και το άνοιγμα ή όχι γραμμής χρηματοδότησης σε «ετοιμότητα» (stand by facility), και με ποιους όρους. Κεντρικό σε αυτό είναι το ζήτημα του εάν και κατά πόσο διαπιστωθεί χρηματοδοτικό κενό.

Δείχνοντας την ετοιμότητα του Βερολίνου να ξεκινήσει η συζήτηση, η Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στον Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την Παρασκευή, όπως αναφέρει το «Έθνος», πως «μετά την έκθεση της Eurostat θα προχωρήσουμε», προσθέτοντας: «θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας».