Το ρόλο του επιτηρητή ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην υπόθεση της στήριξης της ισπανικής οικονομίας, όπως αποφασίστηκε μετά και την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα του Σαββάτου.
Η Ισπανία δέχεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ικανοποιώντας εν μέρει τις απαιτήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά δεν αποδέχεται το ρόλο των «προσώπων με τα μαύρα σακάκια»,όρος που παραπέμπει στη γνωστή μας τρόικα.
Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας, η χώρα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης για το τραπεζικό της σύστημα αλλά το ποσό στήριξης θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η έκθεση δύο ανεξάρτητων εκτιμητών οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Ο Λουίς ντε Γκίντος ξεκαθάρισε πως η χώρα του βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να καταθέσει επίσημο αίτημα για την παροχή διεθνούς βοήθειας προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη «ζωτικής», για την οικονομία της, σημασίας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Η βοήθεια αφορά αποκλειστικά στις τράπεζες και όχι σε όλη την οικονομία. Δεν πρόκειται για πακέτο διάσωσης. Οι όροι του συγκεκριμένου δανείου, το οποίο θα δοθεί με πολύ ευνοϊκούς όρους στη χώρα μας, θα διευκρινιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες», εξήγησε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή βοήθεια δε θα συνοδευτεί από τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, τονίζοντας ότι «θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις τράπεζες που θα δεχτούν τα δάνεια».
«Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των “ενέσεων ρευστότητας” θα είναι να έχουμε πιο φερέγγυες τράπεζες οι οποίες θα είναι ικανές να προσφέρουν πίστωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να πράξουν υπό τις παρούσες συνθήκες», κατέληξε.
Δείτε το video…
Το πόρισμα των δύο εκτιμητών θα είναι έτοιμο στις 21 Ιουνίου, οπότε και θα καθοριστεί το ποσό της βοήθειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στις Βρυξέλλες το ποσό αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα πλησιάσει τα 80-100 δις ευρώ αν και ορισμένοι αισιόδοξοι το κατεβάζουν στα 40 δις ευρώ.
Όπως καθορίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην Ισπανία δεν θα επέμβει κάποια τρόικα. Το ΔΝΤ θα περιοριστεί (προς το παρόν) στο ρόλο του επιτηρητή και όχι του εκτελεστή.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Αίτημα για την οικονομική στήριξη των τραπεζών θα υποβάλουν οι ισπανικές αρχές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup. Ειδικότερα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξηγεί ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα γίνει δεκτό.
«Το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης και καλωσορίζει την πρόθεσή της να αναζητήσει τη στήριξη από την Ευρωζώνη», επισημαίνει.
Το ποσό το δανείου, μαζί με ένα περιθώριο ασφαλείας, αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου το επίσημο αίτημα από Ισπανία
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα υποβάλει η Ισπανία το επίσημο αίτημα για τη χορήγηση δανείου, δήλωσε αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η άντληση κεφαλαίων τόσο από τον EFSF όσο και τον ESM έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές, ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες για την ικανότητα χρηματοδότησης του δανείου, δεδομένου ότι ο ΕSM τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο.
Τέλος, επεσήμανε πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν έφεραν κάποια αντίρρηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τους διαφορετικού όρους που θα επιβληθούν στην Ισπανία.
Δείτε το video…
Σειρά έχει η Ιταλία
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη κορυφώνονται τα προβλήματα της κυβέρνησης Μόντι, τόσο ως προς την αδυναμία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων όσο και με την κλιμάκωση της πολιτικής γκρίνιας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Είναι λοιπόν πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο στην Ιταλία με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετών μηνών στο οποίο θα επικρατεί πολιτική αστάθεια.
Εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών στις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι η Ιταλία θα είναι ο επόμενός στόχος των αγορών και πως πολύ σύντομα η Ρώμη θα αναγκαστεί και αυτή να ζητήσει βοήθεια στην Ευρωζώνη.
Τι προηγήθηκε
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ προς την Ισπανία, η οποία ζητούσε επίμονα την προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και με τους εταίρους να εμμένουν ότι η Μαδρίτη οφείλει να λάβει άμεσα βοήθεια προκειμένου να σώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ολοκληρώθηκε στις 20:00 το βράδυ, μετά από δυόμισι ώρες η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
«Ο υπουργός εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα», διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η Lagarde
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό.