Υπέρ της διατήρησης των μέτρων στήριξης της διεθνούς οικονομίας, μέχρι να υπάρξει βέβαιη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάκαμψης, τάχθηκαν οι υπουργοί και κεντρικοί τραπεζίτες των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G-20).

Στη δήλωσή τους οι «είκοσι» επιβεβαιώνουν ότι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, τονίζουν όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει «άνιση και εξαρτημένη από τις πολιτικές στήριξης».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν δε στο μείζον θέμα της ανεργίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους.

Οι G-20 επανέλαβαν τη δέσμευσή της για ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ ενός «φιλόδοξου αποτελέσματος» της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Προς την κατεύθυνση των παραπάνω επιλογών οι αξιωματούχοι των «είκοσι» εξετάζουν βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες για την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ τόνισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο μίας εσπευσμένης απόσυρσης των πολιτικών στήριξης, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αποδυνάμωση των οικονομιών.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι «η ανεργία θα αυξηθεί, επιχειρήσει θα κλείσουν, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών θα αυξηθούν και το τελικό κόστος της κρίσης θα είναι μεγαλύτερο» αν τα πακέτα τόνωσης αποσυρθούν γρήγορα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τον καταμερισμό του κόστους για την αντιμετώπισή της.

Ο Αλιστερ Ντάρλινγκ χαρακτήρισε το πρόβλημα του περιβάλλοντος «επείγον» και ζήτησε από τους συναδέλφους του να συμφωνήσουν στην Κοπεγχάγη για τον επιμερισμό του «πακέτου» βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες