Οριστικά κλείνει σήμερα το θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου με την πραγματοποίηση δημοπρασίας της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) που θα καθορίσει και το ακριβές ύψος της αποζημίωσης των κατόχων CDS ελληνικού χρέους.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος και στις ανησυχίες ότι τα CDS θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία γενικευμένη τραπεζική κρίση.

Η καταβολή του ποσού που θα καταβληθεί στους κατόχους των ελληνικών CDS εκτιμάται στα 2,5 δις δολάρια και η διαδικασία θα σηματοδοτήσει το τελικό στάδιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού – μία έκβαση που πολλοί διαμορφωτές πολιτικής φοβούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters.

Στο επίκεντρο αυτών των ανησυχιών ήταν η υποψία ότι η ενεργοποίηση των CDS – τα οποία επικρίθηκαν τα μέγιστα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούνται τα CDS για το χρέος μιας χώρας της Ευρωζώνης.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές των ελληνικών ομολόγων, το αναμενόμενο ποσοστό ανάκτησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 23% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων – γεγονός που σημαίνει ότι ένας κάτοχος CDS αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα αποζημιωθεί με 7,7 εκατ. δολάρια.

Με τον συλλογισμό αυτό, η συνολική πληρωμή υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου ελληνικού χρέους που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν καθαρή αξία 3,18 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Κεντρικό Αμερικανικό Αποθετήριο (Depository Trust & Clearing Corporation).

Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, ενώ η τελική πληρωμή του ποσού θα γίνει στις 26 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, το μοναδικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την ενεργοποίηση των CDS εντοπίζεται στην αυστριακή κρατική «τράπεζα επισφαλειών» KA Finanz, η οποία πιθανόν να χρειαστεί έως 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις απώλειες που σχετίζονται με CDS ελληνικού χρέους.