Στο μικροσκόπιο των φορολογικών και ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν, πολύ σύντομα, οι φορολογούμενοι, καθώς το ειδικό πρόγραμμα (software) για τη διασταύρωση εισοδημάτων και κινήσεων στις καταθέσεις τους θα τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα.

Οι έλεγχοι θα διευρυνθούν εκτός από τα μετρητά σε αγοραπωλησίες ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.ο.κ.Στόχος είναι ο εντοπισμός φορολογουμένων οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν και των καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε πιλοτικό στάδιο, έχει προκύψει ότι περίπου 250.000 φορολογούμενοι εμφάνιζαν «αποκλίσεις» μεταξύ καταθέσεων και δηλούμενων εισοδημάτων.

Συνολικά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 1.270.000 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου, που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων.

Πώς γίνονται οι διασταυρώσεις

Ουσιαστικά, οι ελεγκτές της εφορίας πραγματοποιούν σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογουμένου ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος. Το ειδικό αυτό λογισμικό έχει τη δυνατότητα να «φιλτράρει» τα ποσά μεταξύ λογαριασμών του ίδιου του φορολογουμένου, καθώς και να «παραμερίζει» τα μικροποσά που έχουν διακινηθεί. Με τον ΑΦΜ, δηλαδή, του ελεγχόμενου φορολογουμένου θα διαπιστώνεται άμεσα μέσω σύνθετων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις τράπεζες αν υπάρχει κάλυψη του πόθεν έσχες.

Οι έλεγχοι θα διευρυνθούν εκτός από τα μετρητά σε αγοραπωλησίες ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.ο.κ.

Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποδειχθούν στην πράξη, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθούν για εξηγήσεις φορολογούμενοι που δεν έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά απλώς διακίνησαν σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς τους. Η διασταύρωση θα γίνεται για τα έτη από το 2002 και μετά, καθώς από εκείνη τη χρονιά υπάρχουν τα φορολογικά δεδομένα των δηλώσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

Διαβάστε επίσης: