Δικαιολογημένο λόγω των οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα μας θεωρεί ο σύμβουλος Επικρατείας Ευστράτιος Ευστρατίου, στην εισήγησή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το προνόμιο που απολαμβάνει το Δημόσιο για χαμηλότερο τόκο υπερημερίας στις οφειλές του στους ιδιώτες, την ίδια στιγμή που οι οφειλές των ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευστρατίου θα υποστηρίξει ότι δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος η νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (περίπου από 8,75% έως 12,25%). Για το θέμα αυτό πάντως έχουν εκδοθεί στο παρελθόν αντικρουόμενες αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να φθάσει για οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόφασή της έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την επίμαχη ρύθμιση, συναντώντας όμως τη διαφωνία του Αρείου Πάγου που τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύμβουλος Επικρατείας ωστόσο στην εισήγησή του θα αποδώσει την αναγκαιότητα αυτής της διαφοροποίησης του επιτοκίου σε λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία του κράτους και ν’ αντιμετωπιστεί η οξεία κρίση που μαστίζει τη χώρα. Θα αναφερθεί μάλιστα σε άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για αυτό το σκοπό, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η αύξηση των φόρων, η επιβολή έκτακτων φόρων, η επιβολή εκτάκτου ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ κ.λπ. Υπό αυτό το πρίσμα, «λόγω των συντρεχουσών περιστάσεων» και του σκοπού της επίμαχης διάταξης, το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του δημοσίου είναι για τον εισηγητή αναγκαίο και σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης