Μια «στάση πληρωμών θα ήταν επικίνδυνη για τις χρηματαγορές», δηλώνει σχετικά με την Ελλάδα ο Βέλγος Πέτερ Πρετ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Τρίτη στη γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.
Σε αυτή, ο Πρετ υπογραμμίζει εξάλλου ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός της ύφεσης και η οικονομία στην ευρωζώνη «σταθεροποιείται». «Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός της ύφεσης επιβραδύνεται και η κατάσταση σταθεροποιείται, […] «οι πιστωτικές συνθήκες σε ορισμένα μέρη της ευρωζώνης είναι πάρα πολύ θετικές».
Από τις δύο αυτές δηλώσεις μπορεί μάλλον να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να πειράξει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο έχει οριστεί στο 1%, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείς για την Ελλάδα, η οποία έχει πολύ δύσκολες συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για μια αναδιάρθρωση του χρέους της, ο Πρετ υπογραμμίζει ότι μια «στάση πληρωμών θα ήταν επικίνδυνη για τις χρηματαγορές».
Επίσης σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα που διατυπώνονται για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ο Πρετ απαντάει ότι «έχει αποφασιστική σημασία το ΕΤΧΣ να καταστεί γρήγορα επιχειρησιακό». «Θα μπορέσουμε να δούμε τότε με ποια αποτελεσματικότητα λειτουργεί. Το μέγεθος μετράει, όμως το πιο σημαντικό εξακολουθεί να είναι τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την Ευρώπη. […] Το θέμα είναι η υποστήριξη, αλλά όχι χωρίς μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει επίσης.
Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει «υγιείς» τις «συνομιλίες ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν περισσότερα χρήματα και αυτούς που θέλουν πρωτίστως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά