Στα 48 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις αγορές της Ασίας.
Συγκεκριμένα, στις 09.08 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 48,32 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 33 σεντς, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κέρδιζε 44 σεντς στα 46,91 δολάρια το βαρέλι.
Αναλυτές της Morgan Stanley και της BNP Paribas επισημαίνουν, πάντως, στο Reuters ότι οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ρίχνουν τον πληθωρισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές που προχωρούν σε μεγάλες εισαγωγές «μαύρου χρυσού» για να ικανοποιήσουν την εγχώρια ζήτηση.
«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ραγδαία σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Έτσι επιτυγχάνεται χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε οικονομίες – κλειδιά της Ευρωζώνης» παρατηρεί η Pira Energy Group στις ΗΠΑ.
Κριτική στον ΟΠΕΚ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Μοχάμαντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμι, άσκησε κριτική στον ΟΠΕΚ για την πολιτική της μη μείωσης της παραγωγής που ακολουθεί.
Μιλώντας στο Reuters, ο αλ Ρούμι τόνισε ότι η χώρα του υποφέρει εξαιτίας αυτής της πολιτικής, αφού η συγκεκριμένη στρατηγική δεν ευνοεί τις χώρες – παραγωγούς πετρελαίου.
Τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, παρά τη ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, που προσπαθούν να προστατέψουν την αγορά τους ενάντια σε άλλες χώρες – παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ με μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης του «μαύρου χρυσού», όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ.
«Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η διατήρηση μεριδίου της αγοράς είναι σημαντικότερη από το κέρδος» δήλωσε ο αλ Ρούμι σε συνέδριο στο Κουβέιτ. «Η παρούσα κατάσταση είναι κακή για το Ομάν. Είναι μια πραγματική δύσκολη στιγμή για εμάς. Αυτή είναι μια λανθασμένη πολιτική» πρόσθεσε.