Σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης υπό την εποπτεία επιτρόπου, τέθηκε πριν από λίγο η ιστορική Alitalia, που με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από τους πιστωτές της.

Πρόκειται για κίνηση τακτικής του ιταλικού αερομεταφορέα, που παρά τα χρέη και τις πιέσεις της Ε.Ε., όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να πετάει, ακόμη και με λίγο διαφορετικό… όνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαιτούμενες  τροποποιήσεις στο νόμο για τη διάσωση της Alitalia εγκρίθηκαν από το ιταλικό υπουργικό Συμβούλιο πριν από 24 ώρες και μετά τη σημερινή πρωτοβουλία της ίδιας της εταιρείας, άνοιξε ο δρόμος για το επόμενο βήμα. Οι ιταλοί έχουν αποφασίσει ότι η Alitalia «σπάει» σε δύο κομμάτια, αφήνοντας στον ιστορικό του μέλλοντος, το σημερινό προβληματικό αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης της Alitalia, ο αερομεταφορέας θα συγχωνευθεί με την μικρότερη, ιταλική επίσης, αεροπορική εταιρεία Air One και θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία υπό την επωνυμία Italian Air Company.

Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν όλες οι κερδοφόρες δραστηριότητες της Alitalia και σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ιταλικό αερομεταφορέα, καθώς θα αναλάβει αργότερα και τα χρέη της Alitalia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκαέξι επενδυτές έσπευσαν να στηρίξουν οικονομικά τη νεοσύστατη εταιρεία, την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η τράπεζα Intesa Sanpaola. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής Il Sole 24 Ore, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπόσχονται ότι σε τρία χρόνια η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία. Σημειώνεται ότι η Alitalia εγγράφει ζημίες από το 1999.

Στο δεύτερο «κομμάτι» που θα σπάσει η Alitalia θα μεταφερθούν όλα τα χρέη και οι προβληματικές θυγατρικές μονάδες. Αυτές οι μονάδες θα υποβάλλουν αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών τους.

Η νέα Alitalia θα εστιάσει τις δραστηριότητες της σε δρομολόγια μικρών και μεσαίων αποστάσεων και το προσωπικό της θα είναι έως 40% μικρότερο από το σημερινό.
Στη συνέχεια, θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή (κάποιον εκ των Air France-KLM ή Lufthansa) ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι οι ιταλικές κυβερνήσεις αναζητούσαν επενδυτή εδώ και 20 μήνες, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης