Της Άντζελας Πεΐτση

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι δήλωσαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, είδαν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό της εφορίας. Αιτία του αυξημένου φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι εν λόγω κατηγορίες φορολογουμένων είναι η αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου στο 75% από το 55% ενώ από το «φορολογικό έτος 2016» η προκαταβολή φόρου θα είναι στο 100%.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 5.865.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ δόθηκε τελικά παράταση για τα «νομικά πρόσωπα» έως και έως και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 ενώ για τα φυσικά πρόσωπα έως και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016.

Διευκρινίζεται πως η παράταση υποβολής στα «νομικά πρόσωπα» δόθηκε λόγω του ότι έχουν υποβληθεί περίπου μόλις το 50% των δηλώσεων, καθώς είναι υποχρεωμένοι βάση νόμου, με την υποβολή της δήλωσης να πληρώσουν την επόμενη μέρα τον αναλογούν φόρο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι, η κρίση χτύπησε και αυτή την κατηγορία φορολογούμενων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν άμεσα οι φόροι.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του zougla.gr, τα έσοδα -μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου- ξεπέρασαν τα δύο δις ευρώ. Στο αντίποδα στα 250.000.000 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές των φόρων, δηλαδή για τους πολίτες που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Με ποσοστιαία στοιχεία, για το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν υποβάλλει μέχρι και σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι, περίπου το 36% είναι χρεωστικά, το 47% είναι μηδενικά και τα υπόλοιπα είναι πιστωτικά. Αξίζει να τονιστεί, πως ο Μέσος Όρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών κυμαίνεται περίπου στα 1350 ευρώ.

Στα εκκαθαριστικά υπάρχουν πέντε φόροι:

1. Φόρος εισοδήματος
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
3. Τέλος επιτηδεύματος
4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης (π.χ. αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά)
5. Προκαταβολή φόρου

Αλλαγή στο χρονικό όριο για τις ρυθμίσεις

Αλλάζει το χρονικό περιθώριο των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και από 30 ημέρες μειώνει στις 15, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Δημήτρης Δαβελούδης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr. Ταυτόχρονα υπογράμμισε τα «καίρια» σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι:

Α) Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πληρώνεται έως και τις 29 Ιουλίου 2016 (και όχι μέχρι κι τις 31 Ιουλίου 2016). Αν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα θα υπάρξουν προσαυξήσεις.

Β) Αν κάποιος πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό, θα πρέπει να κάνει ρύθμιση εντός 15 ημερών και όχι σε ένα μήνα. Δηλαδή, το περιθώριο των ρυθμίσεων από τις 30 ημέρες, γίνεται μόλις 15.

Γ) Αναφορικά με το Ε9  -λόγω της προετοιμασίας για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- αν κάποιος έχει λάθος στο Ε9, μπορεί έως και τις 29 Ιουλίου 2016, να υποβάλλει διορθωτική δήλωση, πληρώνοντας το 50% του προστίμου.

Και τόνισε: «Οποιαδήποτε οφειλή κι αν προκύπτει, θα πρέπει πλέον να ρυθμίζεται εντός 15 ημερών, με την πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως «φόρος εισοδήματος» πληρώνεται ανά δίμηνο».

ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές και μάλιστα πολύ σημαντικές έρχονται στον υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ. Όπως παρατήρησε ο κ. Δαδελούδης, οι αλλαγές αφορούν στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, στις αξίες των οικοπέδων και στα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα αλλάζουν τρία πράγματα στον υπολογισμό του:

1. Το αφορολόγητο στο συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 ευρώ μειώνεται στις 200.000 ευρώ
2. Αυξάνονται οι τιμές οικοπέδων με την αντικειμενική τους αξία.
3. Εντάσσονται και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο.

Διευκρινίζεται πως ο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου είναι έως και 200.000 ευρώ ενώ από 200.001 ευρώ και πάνω ο συμπληρωματικός φόρος κυμαίνεται από 0,10% έως και 1,15%.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών καταλήγοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο θέλει να ξεμπερδεύει με τις δηλώσεις για ν’ ανοίξει το σύστημα για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Από το σύστημα και τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών στα αγροτεμάχια «φαίνεται» πως θα κριθεί και ο αριθμός των δόσεων του ΕΝΦΙΑ».