«Η επιλογή “κλείστε επιτέλους το ζήτημα, διώξτε την Ελλάδα από το ευρώ”, μοιάζει ελκυστική. Ένα Grexit όμως δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά ούτε και της Αθήνας» σχολιάζει ο Κρίστιαν Ρίκενς στο «Spiegel». Πρόκειται για απάντηση στο δημοσίευμα «5 χρόνια είναι αρκετά», επίσης από το γερμανικό περιοδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αντικρουόμενες θέσεις στο εσωτερικό του «Spiegel» για το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα«Call it a day! Kλείστε επιτέλους το ελληνικό ζήτημα, ζητεί ο συνάδελφός μου, Νίκολαους Μπλόμε, ο οποίος εκτιμά ότι Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ δεν θέλουν να επωμιστούν την ευθύνη μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» γράφει από τη μεριά του στο Spiegel Online o επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης του γερμανικού περιοδικού Κρίστιαν Ρίκενς στο σχόλιο-απάντησή του.

«Όμως, μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έλυνε ούτε ένα από τα προβλήματα που τόσο μας ενοχλούν. Εκτός αυτού, θα ήταν άδικος, διότι η ευθύνη για την αποτυχημένη πολιτική βαραίνει σχεδόν το ίδιο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και τους ξεπεσμένους πολιτικούς ταγούς στην Ελλάδα» προσθέτει στο σχόλιό του.


To σχόλιο-απάντηση του Κρίστιαν Ρίκενς με τίτλο: «Γιατί ένα Grexit δεν αποτελεί λύση»

Τέσσερις λόγοι εναντίον του Grexit:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Θα στοιχίσει ζωές

Η πρόταση λαϊκιστών και κίτρινου Τύπου για ένα Grexit είναι: η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να διατηρεί στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση ούτε να δανείζονται από τη Φρανκφούρτη ούτε να δίνουν πιστώσεις.

Η διακοπή της χρηματοδότησης συνιστά την απόλυτη καταστροφή για κάθε οικονομία. Η οικονομική ζωή στην Ελλάδα θα κατέρρεε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και η ανεργία θα σκαρφάλωνε στα ύψη. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα παρέμενε τυπικά μέλος της Ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από το ενιαίο νόμισμα, με την ΕΚΤ να «παγώνει» κάθε στήριξη της Ελλάδας. Το βήμα αυτό θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Οι αυτοκτονίες θα αυξηθούν και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα καταρρεύσει. Μου είναι συμπαθής κάθε πολιτικός ή τραπεζίτης που δεν θέλει να επωμιστεί μια τέτοια ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Θα κοστίσει ακριβά

Σε περίπτωση ενός Grexit, τα 227 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα δεν θα επιστραφούν ποτέ.

Ήδη η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, η αποπληρωμή πιστώσεων είναι προφανώς αδύνατη. Ακόμα όμως και το επιχείρημα εκείνων που μιλούν για «βαρέλι χωρίς πάτο» δεν ευσταθεί. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και θα έχει δικαίωμα σε διαρθρωτικά και περιφερειακά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μια χώρα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια που ζει μέσα στη φτώχεια θα κοστίσει πολλά χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πολιτική αστάθεια ως συνέπεια ενός Grexit.

3. Έρχεται πολύ αργά

Υπήρξε ίσως ένα χρονικό σημείο όπου μια οικειοθελής έξοδος από το ευρώ θα είχε νόημα. Παράλληλα με το πρώτο «κούρεμα», το 2012, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει για λίγο από το ενιαίο νόμισμα. Η υποτιμημένη δραχμή θα ενίσχυε αμέσως την ανταγωνιστικότητα, επιβραδύνοντας την ύφεση. Όμως, για αυτό το βήμα είναι πλέον αργά.

Η Ελλάδα διαγράφει την ίδια πορεία, επιλέγοντας την πολύ πιο δύσκολη εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης μισθών και της πολιτικής περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι πλέον το μισθολογικό κόστος αλλά η απουσία εσωτερικής ζήτησης καθώς και η εκτός ορίων γραφειοκρατία.

4. Είναι άδικο

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Οι αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχονται. Όμως και η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε εντελώς ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός αυτό, εντούτοις, δεν ενοχλούσε κανέναν στην Ευρωζώνη, όσο ο Αντώνης Σαμαράς συνέχιζε τις περικοπές και συμφωνούσε σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας, πριν τις αγνοήσει, όπως έκανε στη συνέχεια.

Πριν από μερικά χρόνια ο σωστός δρόμος θα ήταν να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να χρεωθεί τη ζημιά. Σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετώπιζε πρόβλημα θα μπορούσε να στηριχθεί οικονομικά με κεφαλαιακές ενισχύσεις ή εγγυήσεις. Όμως τότε δεν υπήρχε το απαραίτητο πολιτικό θάρρος. Η Ευρωζώνη φέρει ευθύνη για τον κίνδυνο που διατρέχει τώρα η αποπληρωμή πιστώσεων ύψους 227 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και η νίκη του Αλέξη Τσίπρα δεν αποτελεί έκπληξη. Η μακροχρόνια ύφεση ενισχύει τα άκρα. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν, ιδίως οι Γερμανοί.

Και τώρα; Ίσως χρειαζόμαστε πράγματι έναν διαφορετικό τρόπο για να κλείσει το ελληνικό ζήτημα. Ίσως έφθασε η ώρα να δοθούν στην Ελλάδα όσα χρήματα απαιτούνται για να αποπληρώσει τα χρέη της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Και στη συνέχεια η χώρα να αφεθεί στην ησυχία της για να βρει τον δρόμο της. Οι συμβουλές των Ευρωπαίων, πάντως, δεν έφεραν τύχη στους Έλληνες.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Σε σχόλιό του την Τετάρτη, ο Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του «Spiegel», πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της «Bild») επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως και πριν από πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δεν γίνεται τίποτα πια».

Spiegel: «5 χρόνια είναι αρκετά» (Το δημοσίευμα που προκάλεσε την αντίδραση του Κρίστιαν Ρίκενς)

Όπως τονίζει: «60 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 240 δισ. ευρώ βοήθειας πολλά λεφτά και τρεις αθηναϊκές κυβερνήσεις είναι αρκετή δόση πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πριν από σχεδόν ακριβώς πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν η ίδια. Όλος αυτός ο χρόνος, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, το μόνο που κρατά την Ελλάδα ακόμη στο ευρώ είναι το γεγονός ότι ουδείς τολμά να βάλει τέλος σε αυτό το παιχνίδι.

«Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, κανείς δεν θέλει να αναλάβει μετέπειτα την ευθύνη». Ο σχολιαστής διερωτάται τι θα συμβεί εάν εκπνεύσει και αυτή η διορία. «Θα τεθεί νέα διορία; Πιθανότατα». Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωκρίσης αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε 100 μέρες τις έστω και μικρές επιτυχίες των προκατόχων της, τη μικρή ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη, το (πρωτογενές) πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον Νίκολαους Μπλόμε, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στα πεδία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της πολιτικής αποτυχίας, των ιδιωτικοποιήσεων. «Και τώρα; Και πάλι εκλογές; Άλλα 240 δισ.; Άλλα 5 χρόνια; Ή η παραδοχή ότι δεν πρόκειται να πετύχει με την Ελλάδα και το ευρώ;» αναρωτιέται ο σχολιαστής, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος.

«Το πακέτο του Eurogroup δεν βοηθά τους Έλληνες αλλά τους πιστωτές»

Να σταματήσει τώρα η ευρωπαϊκή βοήθεια των 130 δισ. που επρόκειτο να αποφασιστεί στο Eurogroup ζητούσε με σχόλιό του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού Κρίστιαν Ρίκενς τον Φεβρουάριο.

Ο δημοσιογράφος ξεκαθάριζε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται για ένα σχόλιο που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και σε ουδεμία περίπτωση, όπως διευκρίνιζε, «κινείται στο κλίμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά, δεν πληρώνουν τους φόρους και εν γένει φταίνε για όλα».

Αντιθέτως, έγραφε ο Γερμανός συντάκτης, «είναι γεγονός πως η Ελλάδα, οικονομικά, διαλύεται, είναι γεγονός επίσης πως η χώρα δεν χρειάζεται ένα “κούρεμα” του χρέους της τάξεως του 50% ή του 70%, αλλά του 100%, δηλαδή διαγραφή ολόκληρου του χρέους της, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της».

Ο Ρίκενς είχε επισημάνει τότε πως «το πακέτο ενίσχυσης που εγκρίνει η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης δεν προορίζεται για τους Έλληνες αλλά για τους πιστωτές τους».

Πηγή: Spiegel Online
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης