Θετική ήταν η πρώτη αξιολόγηση των νέων οικονομικών μέτρων που έλαβε η σλοβενική κυβέρνηση από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται, από χθες, τη Λιουμπλιάνα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Γιάνεζ Σούστερσιτς, παρουσίασε τα νέα μέτρα στην αντιπροσωπεία και επεσήμανε πως ελήφθησαν έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιληφθεί η χώρα στην ομάδα των δώδεκα κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα υποβληθούν σε διεξοδική μακροοικονομική αναθεώρηση.
Ο κ. Σούστερσιτς δήλωσε πως τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για τις βασικές παραμέτρους του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και την εισαγωγή του λεγόμενου «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα», ο οποίος προβλέπει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού.
Η αντιπροσωπεία της Ε.Κ.Τ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Λιουμπλιάνα, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων εμπορικών τραπεζών.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας πραγματοποιείται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες και σε περίπτωση που υπάρχουν, εάν είναι επιβλαβείς.
Η έκθεση της Κομισιόν είναι μέρος του Πρώτου Μηχανισμού Προειδοποίησης που εισήγαγε η Ε.Ε., με στόχο τον εντοπισμό μακροοικονομικών ανισορροπιών πριν αυτές φθάσουν σε επίπεδα κινδύνου.
Ο κ. Σούστερσιτς ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σλοβενία, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε συστάσεις και εάν θα δώσει κατευθυντήριες «γραμμές» για την εκπόνηση του εθνικού προγράμματος μεταρρύθμισης (τα κράτη-μέλη πρέπει να αποστείλουν αυτά τα προγράμματα στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο).
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Σλοβενία περιλαμβάνεται στην ομάδα των δώδεκα χωρών-μελών της Ε.Ε., διότι διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, «η συσσώρευση των εσωτερικών ανισορροπιών με υψηλούς ρυθμούς αύξησης-ανά μονάδα- του κόστους εργασίας».
Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία.
Στο μεταξύ, ακτιβιστές του κινήματος με την επωνυμία «15η Οκτωβρίου» πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας και την τράπεζα NLB, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέτρα λιτότητας σε χώρες της Ε.Ε..
Εκπρόσωποι του Κινήματος, του οποίου η επωνυμία προέρχεται από τις διαδηλώσεις που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου του 2011 κατά της οικονομικής ανισότητας σε πόλεις της Σλοβενίας, δήλωσαν πως «οι κερδοσκόποι των τραπεζών και των αγορών καταστρέφουν τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η παιδεία και η υγεία, και ωθούν μεγάλο αριθμό πολιτών στη φτώχεια και την απόγνωση».
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη