Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έχει φέρει σε αντιπαράθεση κυβέρνηση και τράπεζες, με τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν σήμερα στις 17:00 συνάντηση για να διερευνήσουν λύσεις και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποτυχίας.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και ζητούν «ανταλλάγματα» για να δεχθούν να τα πουλήσουν στο Δημόσιο στο 28% – 35% της ονομαστικής τους αξίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ασκεί άμεσα και έμμεσα πιέσεις, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους. Αν δεν πουλήσουν οι τράπεζες θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί από ξένους επενδυτές η απαιτούμενη ποσότητα/αξία χρεογράφων ώστε να επιτευχθεί μείωση του χρέους κατά 20 δις και να θεωρηθεί επιτυχές το εγχείρημα.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, θα καταβληθεί προσπάθεια να πεισθούν οι διοικήσεις των πιστωτικών ομίλων να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Η κυβέρνηση επικαλείται το «πατριωτικό καθήκον» και οι τράπεζες «απαντούν» με το ήδη μεγάλο βάρος που έχουν επωμιστεί, συνεπώς η συνάντηση έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης συμφερόντων και το αποτέλεσμα αυτής είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό την έκβαση του σχεδίου επαναγοράς χρέους, καθώς η επιτυχία του συνδέεται απόλυτα με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες καλούνται να πουλήσουν στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 14,5 δις ευρώ σε τιμή που δεν θα ξεπερνά κατά μέσο το 30% της αξίας τους.
Εκτός από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών η έκκληση του κ. Στουρνάρα για το «πατριωτικό καθήκον» αφορά και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία επίσης διαφωνούν, καθώς τα εναπομείναντα από το PSI του Μαρτίου αποθεματικά τους, απειλούνται με αφανισμό. Για την κυβέρνηση όμως, η συμμετοχή τους κρίνεται αναγκαία καθώς όλα μαζί έχουν στην κατοχή τους μεγάλο μέρος των «νέων» ομολόγων.
Ο κ. Στουρνάρας όμως δεν ανοίγει και τα δύο «μέτωπα» μαζί. Τώρα ρίχνει το βάρος στις τράπεζες και δεν έχει ακόμη ασκήσει πίεση στα Ταμεία. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι: «Δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους» και συμπλήρωσε ότι: «μάλλον δεν έχει νόημα: Δεδομένου ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη».
Συνεπώς, δεν προκύπτει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων, επειδή αν χάσουν από τα ομόλογα, θα χρειασθεί να ενισχυθούν εν συνεχεία από το κράτος.
Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου