Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς κατά τη διάρκεια αυτής, θα ληφθεί η απόφαση επί της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που σχεδόν σίγουρα θα καταθέσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση για το Ελληνικό, εν μέσω πολιτικών και επιχειρηματικών αντεγκλήσεων.

Στο Ταμείο φαίνονται να έχουν αποδεχθεί πως ούτως ή άλλως θα δεχθούν πυρά: Στην περίπτωση που γίνει δεκτή μια βελτιωμένη προσφορά που βρίσκεται κοντά ή λίγο πάνω από την αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου (περί τα 750.000.000 ευρώ «σε βάθος χρόνου») θα φουντώσουν οι αντιδράσεις από όσους θεωρούν πως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας πωλείται «φθηνά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση που ματαιωθεί ο διαγωνισμός (είτε επειδή η Lamda Development επιμείνει σε χαμηλότερο τίμημα, είτε επειδή αυξηθούν οι απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ λόγω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί) το πλήγμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι σοβαρότατο.

Χθες σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η αξιοποίηση του Ελληνικού, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μαρτίου 2012 που του προσέδωσε ενιαία και συνολική πολεοδομική και αναπτυξιακή ταυτότητα, παρέχει τη δυνατότητα για προσέλκυση επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ταυτόχρονα, όμως, τόνιζε πως «πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, όταν παραχωρούνται πρέπει να εξασφαλίζουν ένα τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης». «Πρέπει με τα σχέδια αξιοποίησης να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται, κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση περιπλέκεται επειδή ουδείς γνωρίζει την τεχνική προσφορά της Lamda Development (κυκλοφορούν διάφορα αποσπάσματα του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά), ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που υπολογίζεται το αρχικό τίμημα, ο αριθμός των δόσεων που θα καταβληθεί, για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο επενδυτής όσον αφορά την ολοκλήρωση των έργων, κλπ.

Η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί ως μόνιμη γραμμή άμυνας το επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους περί τα 7 δισ. ευρώ, το γεγονός πως θα δημιουργηθούν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης, αριθμός που θα αυξηθεί στις 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση των έργων. Επισημαίνεται, επίσης, πως τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το euro2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης