Σημαντικές απώλειες «κληροδότησαν» στον δείκτη Dow Jones οι IBM και United Technologies, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το τρίμηνο. Στο ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες, απουσία καταλυτών από το μέτωπο μακρο-οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 181,12 μονάδων ή 1% στις 17.919 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 9,07 μονάδες ή 0,4% στις 2.119 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πτωτικό έδαφος κατέληξε και ο Nasdaq παρά την αρχική προσπάθεια να διεκδικήσει το τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ του. Ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε στις 5.208 μονάδες, με απώλειες 10,74 μονάδων ή 0,2%.

Εταιρικά αποτελέσματα

Πτώση 5,86% σημείωσε η μετοχή της IBM, καθώς η εταιρεία απογοήτευσε με την ανακοίνωση χαμηλότερων των εκτιμήσεων εσόδων για το τρίμηνο. Ήταν το 13ο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης των εσόδων. Τόσο τα κέρδη ανά μετοχή, όσο και τα έσοδα υποχώρησαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη μεγαλύτερη πτώση σε όρους δολαρίου από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου γνώρισε η μετοχή της United Technologies στις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές αντέδρασαν στην προειδοποίηση πως τα κέρδη των δικών της UTC Aerospace Systems και Otis θα είναι χαμηλότερα των αναμενόμενων το 2015.

Η μετοχή υποχώρησε κατά 7,81 δολάρια ή κατά 7,07% στα 102,67 δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή σε όρους δολαρίων από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν είχε βυθιστεί 9,35 δολάρια (-28%), σε λίγο πάνω από 23 δολάρια, όταν άνοιξε ξανά η αμερικανική αγορά μετά τη βεβιασμένη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Για την Otis ειδικότερα, ο επικεφαλής της United Technologies, Gregory Hayes ανέφερε πως η αδυναμία της κατασκευάστριας ανελκυστήρων στην Ευρώπη και η επιβράδυνση στην Κίνα έχει οδηγήσει την εταιρεία σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για αυτή τη δραστηριότητα.

Άλλο ένα blue chip, η Verizon, έκλεισε επίσης πτωτικά κατά 2,35% στον απόηχο της ανακοίνωσης χαμηλότερων των αναμενόμενων εσόδων. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,04 δολαρίων -3 σεντς άνω των εκτιμήσεων.

Αλλάζοντας κλάδο, αύξηση 48% κατέγραψαν τα κέρδη της Bank of New York Mellon στο β΄ τρίμηνο, καθώς η τράπεζα περιόρισε τις δαπάνες και αύξησε τα έσοδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης