Μπορεί χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα να ανέφερε ότι η 30ή Ιουνίου παραμένει η μόνη καταληκτική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το «deal» μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να κλείσει αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ρευστότητα των κρατικών ταμείων δεν επαρκεί ούτε για την αποπληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ ούτε για την καταβολή μισθών και συντάξεωνΚαι αυτό επειδή, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει το ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για την καταβολή της δόσης στις 5 Ιουνίου, η ρευστότητα που υπάρχει στα κρατικά ταμεία δεν επαρκεί ούτε για την αποπληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεων του τρέχοντος μήνα προς το ΔΝΤ, ύψους 1,06 δις, ούτε για την καταβολή μισθών και συντάξεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεσμοί επιδιώκουν να «κλείσει» άμεσα η συμφωνία, καθώς οι επιπτώσεις μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν.

  Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με στόχο να προσφέρουν στην Αθήνα ένα τελικό σχέδιο συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή θα αποτελεί την πρόταση των δανειστών προκειμένου η Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Τα μέτρα

Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα των ημερών, η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι τόσο κοντά, μολονότι τα κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών είναι πλέον περισσότερα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί να… βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-στις ιδιωτικοποιήσεις, με όσες έχουν προχωρήσει, δηλαδή έχει επιλεγεί ανάδοχος, να αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν. Σε αυτές ανήκουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ενώ ακόμη αγνοείται τι θα γίνει με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

-στον ΕΝΦΙΑ,που παραμένει ως έχει για την εφετινή χρονιά, με το Υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει τη μείωσή του κατά περίπου 600 έως 800 εκατ. ευρώ με αντιστάθμισμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δεσμευθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το προσεχές διάστημα θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες με στόχο να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ των υψηλών τιμών ζώνης και των χαμηλών εμπορικών τιμών. Πάντως, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών δεν γίνεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικά δεδομένα στα οποία μπορεί να στηριχθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία επταετία οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 37%, ενώ οι πράξεις αγοραπωλησίας έχουν κάνει… βουτιά που αγγίζει το 90%.

-στον ΦΠΑ του οποίου οι συντελεστές δεν αποκλείεται, εν τέλει, να είναι συνολικά τέσσερις. Σύμφωνα με τα σενάρια, ο χαμηλός θα είναι 7%, ο μεσαίος 12 ή 13%, ενώ ο 23% θα παραμείνει ως έχει και πιθανολογείται ότι θα υπαχθούν σε αυτόν οι μεταφορές (που βρίσκονται σήμερα στο 13%).

-στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε σημαντικά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό και οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, δεν έχει υπάρξει ακόμη η χρυσή τομή μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, με αποτέλεσμα η απόσταση από την τελική συμφωνία να παραμένει υπολογίσιμη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης