Επιδεινώθηκαν οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να κλείνει τον συγκεκριμένο μήνα στις 40.7 μονάδες.

Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και οι αγορές προμηθειών συνέχισαν να μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι δυσκολίες σχετικά με την πρόσβαση σε κεφάλαια εξακολούθησαν να δυσκολεύουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έρευνα της Markit.

Παραμένοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και κάτω από τις 41.3 μονάδες του Μαρτίου, ο κύριος δείκτης υπέδειξε ραγδαία και επιταχυνόμενη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται σημαντικά στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2012 και τα προβλήματα χρηματοδότησης συνέχισαν να περιορίζουν την αγοραστική δραστηριότητα και την προμήθεια εισροών κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου μήνα.

Μολονότι οι φθίνουσες πωλήσεις και οι περιορισμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τους Έλληνες κατασκευαστές σε αυτονόητη μείωση των αγορών πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων, οι προμηθευτές εξακολούθησαν να απαιτούν οι πληρωμές να γίνονται με μετρητά. Ως εκ τούτου, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης των προμηθευτών οδήγησε σε μη επαρκή επίπεδα αποθεμάτων στις αποθήκες τους και σε περαιτέρω επιδείνωση των χρόνων παράδοσης.