Η πρωτογενής παραγωγή, η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, διανύει κατηφορική τροχιά, με αγρότες και κτηνοτρόφους να τρέμουν την επόμενη μέρα αλλά και τα νέα δεδομένα που θα φέρει στον αγροτικό κόσμο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής των επιδοτήσεων.

Τα αγροτικά προϊόντα σημειώνουν συνεχώς πτωτική πορεία, τόσο στον τομέα της τιμής διάθεσής τους όσο και στον τομέα των πωλήσεων, με αποτέλεσμα η εικόνα στον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ελλάδας να είναι αποκαρδιωτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά, λοιπόν, σηματοδοτήθηκε από πολλές διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές, με την παράσταση να κλέβει το βαμβάκι που χτύπησε ρεκόρ τιμής, αλλά και η πρωτοφανής παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ίσως δέκα χρόνων.

«Λευκός χρυσός» το βαμβάκι

Το βαμβάκι φέτος χτύπησε κόκκινο. Η τεράστια ζήτηση, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή παραγωγή, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής καλλιέργειας καταστράφηκε από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχές, έκανε τους παραγωγούς να πουλάνε σε αστρονομικές τιμές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απόφαση της Ινδίας να επιβάλει απαγορευτικούς δασμούς στις εξαγωγές και τις πλημμύρες στο Πακιστάν, την τέταρτη χώρα παραγωγής στον κόσμο, η τιμή του βαμβακιού ακολούθησε ένα ξέφρενο ράλι τιμών, χτυπώντας ρεκόρ 15ετίας.

Έτσι, το βαμβάκι φέτος ξεκίνησε να πωλείται από 0,60 λεπτά το κιλό και άγγιξε μέχρι και τα 0,80 λεπτά το κιλό, όταν το 2009 η τιμή άγγιξε τα 0,30 λεπτά το κιλό και το 2008 τα 0,17!

Σε ίδια χαμηλά επίπεδα ελιές και λάδι

Η παραγωγή της ελιάς φέτος στη Μαγνησία άγγιξε ρεκόρ δεκαετίας λένε οι παραγωγοί, χωρίς ωστόσο να αγγίξει το ίδιο ρεκόρ και η τιμή ελιάς και λαδιού.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος, οι τιμές στο λάδι είναι ίδιες με πέρυσι χωρίς αυξομειώσεις. Ξεκινά από 2,00 ευρώ και φτάνει έως και τα 2,50, τιμή που από τους ελαιοπαραγωγούς κρίνεται πλήρως απογοητευτική. Για το βιομηχανικό λάδι η τιμή είναι από 1,46 ευρώ έως και 1,31 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά στις ελιές, η τιμή για την πράσινη ελιά για τα 110 τεμάχια διαμορφώνεται στο 1,50 ευρώ, τιμή ίδια με αυτή που ίσχυε την χρονιά 2009-2010, ενώ η τιμή στη μαύρη ελιά κυμαίνεται από 1,15 έως και 1,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή ξεκινούσε από 1,50 ευρώ, και για την κόκκινη ελιά η τιμή κυμαίνεται από 0,40 έως και 0,80 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι η τιμή πέφτει κατά 0,05 λεπτά ανά πέντε κομμάτια ελαιών περισσότερα, καθώς δεν είναι ίδιο το μέγεθος της ελιάς.

40% κάτω τα μήλα – Στα ψηλά πατώματα τα αχλάδια

Οι τιμές στα μήλα φέτος όχι μόνο διαμορφώθηκαν περίπου στο 40% χαμηλότερα από πέρυσι, παρά την υψηλή ποιότητα της παραγωγής, αλλά και το ενδιαφέρον των αγορών ακολούθησε πτωτική πορεία. Μάλιστα, πέρυσι τα μήλα πωλούνταν προς 0,75 – 0,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που φέτος οι τιμές δεν υπερβαίνουν τα 0,60 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, τα αχλάδια πωλούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές τιμές, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το 1.30 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποσοτικά αλλά και σε επίπεδο μεγέθους του καρπού από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή. Ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 500 τόνοι και η τιμή των αχλαδιών είναι λίγο χαμηλότερη από πέρυσι, που είχε κυμανθεί στο 1,60 ευρώ και για τα πολύ μικρά προς 0,50 ευρώ.

Στα ύψη καλαμπόκια, σιτάρια και κριθάρι

Το 2007 υπήρχε μια έκρηξη στις τιμές, καθώς τα σιτηρά έφτασαν να πωλούνται 0,45 ευρώ, ενώ το 2008 τα πράγματα ηρέμησαν και οι τιμές κυμάνθηκαν γύρω στο 0,22 ευρώ. Το 2009, η τιμή στο σιτάρι δεν ξεπέρασε τα 0,12 λεπτά το κιλό. Φέτος, ωστόσο το σιτάρι, μετά και την καταστροφή της Ρωσίας, χτύπησε κόκκινο, με την τιμή να ξεκινά τον Μάρτιο στα 0,13 λεπτά το κιλό και τον Αύγουστο να έχει φτάσει στα 0,22!

Την ίδια στιγμή, η τιμή στο καλαμπόκι διπλασιάστηκε και από 0,14 που πουλιόταν πέρυσι, φέτος πουλήθηκε προς 0,22 λεπτά το κιλό και το κριθάρι άγγιξε τα 0,30 λεπτά το κιλό, από 0,13 λεπτά που ήταν η τιμή διάθεσής του.

Θηλιά για κτηνοτρόφους

Εν τω μεταξύ, η ανοδική πορεία που σημειώνουν οι τιμές στα σιτηρά έχει αντιστρόφως ανάλογη επίδραση στον κτηνοτροφικό τομέα. Τη στιγμή που οι αγρότες θα πουλάνε ακριβά τις ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να πουλάνε στις ίδιες τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, το κατσίκι όλο τον χρόνο πωλείται προς 5.00 ευρώ περίπου, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 20% από πέρυσι, ενώ για την περίοδο των Χριστουγέννων άγγιξε τα 6.00 ευρώ και από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά έπεσε στα 4.00 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο αρνάκι, η τιμή είναι πεσμένη επίσης 20% από πέρυσι και κυμαίνεται από 4.30 έως και 5.30 ευρώ.

Η πτώση στο γάλα τέλος είναι της τάξεως του 10% και ειδικά το γιδινό κυμαίνεται στα 0,57 λεπτά το κιλό και το πρόβειο φτάνει μέχρι το 1.00 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης