Καταρρεύσεις μεγάλων και μικρότερων τραπεζικών και επενδυτικών κολοσσών στις ΗΠΑ για τους επόμενους 18 μήνες(!) προβλέπουν τώρα οι αναλυτές, ξυπνώντας τους χειρότερους εφιάλτες στην παγκόσμια οικονομία. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης και μάλιστα οικονομικοί κύκλοι την αναμένουν από τους επόμενους κιόλας μήνες και βεβαίως πριν μπει το 2009.

Στις ΗΠΑ η κρίση επηρεάζει, όπως ήταν αναμενόμενο και  την προεκλογική εκστρατεία. Ο Τζον Μακέιν αιφνιδίασε χθες, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ζήτησε το ίδιο από τον αντίπαλό του.

 Σύσκεψη με τη συμμετοχή των Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μακέιν και των επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχεδίου εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση, στο οποίο αντιδρά το Κογκρέσο, διατυπώνοντας φόβους από τη δέσμευση περισσότερων από 700 δις δολαρίων.

Παράλληλα, εκπρόσωποι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συναντώνται νωρίς την Πέμπτη (τοπική ώρα), προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για τις επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο Πόλσον.

Η κυβέρνηση Μπους αποδέχθηκε -τελικά- να γίνουν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο είχαν απορρίψει και τα δύο κόμματα.

Στο επίκεντρο των αντιπροτάσεων βρίσκεται η μείωση των αποδοχών των «αποτυχημένων» υψηλόβαθμων στελεχών των οποίων οι εταιρίες βρίσκονται υπό κατάρρευση και το σχέδιο Πόλσον εξασφαλίζει τη διάσωσή τους, καθώς και η τμηματική -και όχι συνολική και εξαρχής- έγκριση του κόστους του σχεδίου, ύψους 700 δις δολαρίων.

Σε διάγγελμά του, ο Τζ. Μπους προειδοποίησε τους Αμερικανούς, αλλά και το Κογκρέσο ότι, εάν οι ΗΠΑ δεν δράσουν άμεσα, υιοθετώντας το σχέδιο Πόλσον, η χώρα θα οδηγηθεί σε «μακρά και οδυνηρή περίοδο ύφεσης».

«Χωρίς άμεση δράση από το Κογκρέσο, η Αμερική θα ολισθήσει σε οικονομικό πανικό και θα ξεδιπλωθεί ένα ανησυχητικό σενάριο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.