Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά σε έναν «αμφιλεγόμενο» φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται να επιβληθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου της Γερμανίας. Η Αντιπολίτευση ανέφερε πως η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτόν τον φόρο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως «φόρος Τόμπιν», χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.

«Ένας ευρωπαϊκός φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» της δημόσιας τηλεόρασης «ARD», εφόσον ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013. Τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία που θα διεξαχθούν.

Η Αντιπολίτευση, όπως είχε πει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε θεωρήσει την Πέμπτη ότι απέσπασε μια σημαντική παραχώρηση σε ό,τι αφορά τον φόρο αυτό από μέρους της Μέρκελ, η οποία δίσταζε να τον θεσπίσει αφού επικρίνεται έντονα από τη Βρετανία, τη Σουηδία αλλά και στελέχη του δικού της κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αποκάλυψη του Σόιμπλε για την καθυστέρηση αυτή αφήνει έκθετη την Καγκελάριο στην κατηγορία ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει, εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης χάσουν στις εκλογές.

Ανησυχία για τον «φόρο Τόμπιν»

Το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου έχει αναστατώσει το χρηματοοικονομικό τομέα, που επιχειρηματολογεί ότι η θέσπισή του θα οδηγήσει τους επενδυτές να μετακινηθούν σε αγορές όπου δεν θα εισπράττεται. Η κεντροαριστερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να φορολογήσει τις αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων ώστε να έχει έσοδα μεταξύ άλλων και από τους κερδοσκόπους, στους οποίους αποδίδονται εν μέρει τα σοκ που υφίστανται οι αγορές.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο και κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μην ενδώσει στις πιέσεις για την θέσπιση του φόρου αυτού, που απορρίπτουν οι περισσότεροι κεντροδεξιοί πολιτικοί επιχειρηματολογώντας ότι θα πλήξει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Μέρκελ έχει ανάγκη την διακομματική υποστήριξη για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ, ενός από τους πυλώνες του στρατηγικού της σχεδίου για την θωράκιση του ευρώ, διότι το σχετικό νομοσχέδιο θα απαιτήσει τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος και γι’ αυτό χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στην Άνω και στην Κάτω βουλή.

Το SPD, οι τοποθετήσεις του οποίου είναι κοντά σε αυτές του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσπαθούν να αποσπάσουν τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις για να δεχθούν να υπερψηφίσουν το σύμφωνο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας