Για «πλήρη διάσταση απόψεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων δεν έχει να περιμένει και πολλά από την ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

«Ο Πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες μας… Θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε και θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις επίσης με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η ΓΣΕΕ έθεσε σειρά αιτημάτων με πρώτο τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων που πλήττεται από την άνοδο ρεκόρ του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας επαναφέρει το αίτημά της για εισοδηματική ενίσχυση 1000 ευρώ σε όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε την ευκαιρία να θέσει και μια σειρά άλλων αιτημάτων στα οποία περιλαμβάνονται επίσης:

Στήριξη με επιπλέον πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα αυτών που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

Ειδικά επιδόματα στήριξης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτη την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ για τους επόμενους μήνες.

Διαβεβαίωση ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα αποτελέσουν στόχο στην προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2009.

Απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο σύμφωνα με την οποία καταργούνται συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και το ύψος των αυξήσεων θα ορίζεται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και θα εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας.

Οι νέες αυξήσεις που έρχονται από το Σεπτέμβριο σε πολλά βασικά είδη δείχνουν, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί και ότι δεν μπορεί να ανακοπεί με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και τις «συμφωνίες κυρίων».

Σύμφωνα με την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αυξήσεις ύψους 3% έως και 5% από την 1η Σεπτεμβρίου και 2% από τον Οκτώβριο.

Για το 2009, η χαμηλότερη αύξηση είναι 5,5% και θα καταβληθεί την 1η Mαΐου στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων της σύμβασης.

Μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης ζητά ο ΣΕΒ

«Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας διεθνούς κρίσης, η οποία αναδεικνύει τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουμε εδώ. Αποτελεί όμως και μια ευκαιρία, μια πρόκληση ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Χωρίς ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης, το κοινό μας μέλλον μπορεί να παραμείνει κλειστό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου με τον Πρωθυπουργό.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον κ.Καραμανλή παρουσίασε ένα τρίπτυχο προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την έξοδο από την κρίση, το οποίο προβλέπει:

α) το νοικοκύρεμα και την αναδιανομή των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι για τους οικονομικά ασθενέστερους, που πλήττονται σφοδρότερα απ’ όλους από την κρίση

β) την απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, και

γ) την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όλων των δημιουργικών δυνάμεων των Ελλήνων, για να έχουμε αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης.

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως για να αποφύγουμε τους περισσότερους φόρους, χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη. «Για να αναγεννηθούν οι προοπτικές και οι ελπίδες, η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας, των πολιτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της κοινωνίας, των κοινωνικών εταίρων», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αφού είπε ότι οι φόροι είναι ακόμη σε στάδιο σκέψης και σχεδιασμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε: «Για εμάς πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμους φόρους και δεύτερον, στα σύγχρονα κράτη οι φόροι είναι χαμηλοί και όλοι – μα όλοι – τους πληρώνουν, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους».

Την επαναφορά του μέτρου για το Αφορολόγητο Αποθεματικό για επενδύσεις ζητά η ΓΣΕΒΕΕ σε υπόμνημά της προς τον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ, καθώς, όπως επισημαίνει, «με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες δανεισμού για επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη για τις Μικρές επιχειρήσεις η επαναφορά του μέτρου».

Στο υπόμνημα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «το συνεχώς διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα στην Ελλάδα, η ανταγωνιστικότητα σε ελεύθερη πτώση και οι μεγάλες επενδύσεις που δεν αφορούν παραγωγικές διαδικασίες, αλλά εξαγορές υπαρχόντων ιδιωτικών και Δημοσίων επιχειρήσεων, δεν αφήνει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις» και πως «πρέπει να στραφούμε στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στις Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το Εθνικό Συμβούλιο ΜΜΕ «πρέπει να επαναλειτουργήσει, να ενισχυθούν οι δομές του και να διερευνήσει λύσεις για την ενίσχυση των κλάδων των Μικρών Επιχειρήσεων για παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ακόμη ότι «η έλλειψη της αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο για τους τζίρους, ιδιαίτερα των Μικρών επιχειρήσεων».

 Την ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να επεξεργάζεται τα αιτήματα των φορέων της χώρας ο υπουργός Οικονομίας σπεύδει να δώσει απάντηση μάλλον…απογοητευτική για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

«Η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή. Συνεχίζουμε σταθερά με συνέπεια και μικρές μόνο αναπροσαρμογές λόγω της διεθνούς κρίσης», δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ο Γιώργος Αλογοσκούφης λίγο μετά το μεσημέρι.

«Παρά τη διεθνή κρίση που αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, η ελληνική οικονομία προχωρά με καλούς ρυθμούς», υποστήριξε ο υπουργός, και συμπλήρωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν 3,5%, υπήρξε μείωση της ανεργίας.

Εκείνο όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι χαρακτήρισε την ακρίβεια, που «τρώει» το εισόδημα των ελλήνων «κάποιες επιπτώσεις του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα νοικοκυριά, λόγω της διεθνούς κρίσης»!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης