Η οικονομική κρίση επηρεάζει αισθητά τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης ρευστότητας και μείωσης των πωλήσεων, ενώ υπάρχει η πρόθεση μείωσης προσωπικού σε αρκετές από αυτές. Αυτό καταγράφει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η οποία διενεργήθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις 14 έως τις 19 Νοεμβρίου, σε δείγμα 630 επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν:

-Δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την κρίση, αν και -προς το παρόν τουλάχιστον- ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών θεωρεί ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονη απ’ ό,τι διεθνώς.

– Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις «νοιώθουν» ήδη τα πρώτα συμπτώματα λόγω έλλειψης ρευστότητας και μείωσης των πωλήσεων. Μάλιστα, το 85% σχεδόν των επιχειρήσεων αναφέρει μικρή μείωση στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

– Η πρόθεση, μείωσης προσωπικού δημιουργεί σύννεφα ανησυχίας. Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις προβληματίζονται να μειώσουν το προσωπικό τους.

– Με ανακούφιση, καθώς φαίνεται, δέχθηκε η αγορά το μέτρο της κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ κρίνεται θετικά ως προς το σκέλος που αφορά στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά μόνο 1 στους 3 επιχειρηματίες θεωρούν πως το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση στην αγορά.

– Εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός ως προς τις προθέσεις των τραπεζών. Οι 8 στους 10 επιχειρηματίες αποδίδουν στις τράπεζες προσπάθεια απλά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χωρίς διάθεση να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία.

– Υπάρχει ισχυρή απαίτηση από την αγορά για αυστηρά μέτρα ένταξης των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας.

– Τέλος, η πλειονότητα των επιχειρηματιών προβλέπει ότι η κρίση θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια.