Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και θα αναπτύξει την οικονομία της, αλλά οφείλει να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για λίγους μήνες για να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπραγματευθεί αυτά τα βήματα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Reuters Eurozone Summit.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πιο ρεαλιστικός δρόμος είναι η παράταση της ισχύος του προγράμματος για λίγους ακόμη μήνες ή μισό χρόνο, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, απάντησε ότι δεν θέλει να συζητήσει υποθετικές ερωτήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι υπάρχει προοπτική για την αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, εάν το θέλει η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προταθούν θα έχουν δημοσιονομικά ισοδύναμο αποτέλεσμα.
«Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε προοπτική για συνομιλίες και αυτή η προοπτική δίδεται από το πλαίσιο του προγράμματος» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις υπουργικές εξαγγελίες στην Αθήνα περί διακοπής ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, σχεδίων αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναπρόσληψης δημοσίων υπάλληλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και επαναφοράς της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι τέτοιες κινήσεις φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
«Αυτό είναι σημαντικό…να μην υπάρξει επιστροφή στη χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κρίση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.
Ο Ντομπρόφσκις δήλωσε, επίσης, ότι η σχετική με την τρόικα διευθέτηση μπορεί να είναι ανοικτή σε αλλαγές, αλλά όχι ως μονομερής ελληνική απόφαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσουν μία εναλλακτική λύση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ