Αναστάτωση προκάλεσε στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές του Φ.Π.Α., σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η νέα εγκύκλιος κατοχυρώνει θεσμικά νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία επιστροφών Φ.Π.Α., ενώ παραπέμπει στις καλένδες τις ήδη εδώ και μία τριετία εκκρεμείς επιστροφές του Φόρου. Η κίνηση αυτή συνιστά ”κούρεμα” των προς είσπραξη οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ασφυξία ρευστότητας στους εξαγωγείς και κλείνοντας οριστικά κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Επίσης, δημιουργεί επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο με αχρείαστο έργο τις ΔΟΥ, όλης της χώρας.
Συνολικά, η ρύθμιση αντίκειται τόσο στις προτάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας όσο και στις εισηγήσεις της τρόικα και της Task Force για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Χ. Ράιχενμπαχ.
Μετά τις υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, τα αυξανόμενα τέλη κάθε είδους, τις πολλαπλές εισφορές, το δυσθεώρητο κόστος ενέργειας, το κόστος της γραφειοκρατίας, η χρονική μετάθεση των επιστροφών Φ.Π.Α. που έχουν ήδη καταβληθεί από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκμηδενίζουν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνιστούν ταφόπλακα βιωσιμότητας για χιλιάδες εξαγωγείς».
Σημειώνεται ότι οι επιστροφές Φ.Π.Α. προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 3 δις ευρώ ετησίως, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιστροφές Φ.Π.Α. εκκρεμούν από το 2009. Σήμερα, στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό υπολογίζονται σε 12.000, ενώ μόνο οι εταιρείες-μέλη του ΠΣΕ απασχολούν περισσότερες από 199.000 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την κα Σακελλαρίδη «εκατοντάδες επιχειρήσεις με την προσμονή των εκκρεμών επιστροφών Φ.Π.Α. διατηρούσαν ακόμη ανοικτές κάποιες γραμμές χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, αλλά η παραπομπή της καταβολής τους ”στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2016”, συνθέτει σκηνικό πλήρους αποστράγγισης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης, με συνέπεια την απειλή οριστικού κλεισίματος επιχειρήσεων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τελικά τη βάθυνση της ύφεσης στη χώρα. Η μείωση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών συνεπάγεται τουλάχιστον μία μονάδα μεγαλύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ανακοπή της πορείας μετασχηματισμού του μοντέλου ανάπτυξης, με γνώμονα την εξωστρέφεια, που αποτελεί το κύριο πεδίο συναίνεσης της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιμένει σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει:
1. να αποδεσμευθούν οι Δ.Ο.Υ. από τις διαδικασίες επιστροφών Φ.Π.Α.
2. να αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διαδικασία διεκπεραίωσης των μέχρι σήμερα εκκρεμοτήτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφών ανά μήνα και
3. εφεξής οι επιστροφές να γίνονται άμεσα, στη βάση δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε..
«Σήμερα, το Κράτος έχει στη διάθεσή του σύγχρονα πληροφοριακά ελεγκτικά συστήματα, όπως το TAXIS και το ELENXIS, για τη διασταύρωση -δειγματοληπτικά- των απαιτούμενων στοιχείων. Άλλωστε, είναι οξύμωρο σχήμα, η παγκόσμια οικονομία να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους Έλληνες εξαγωγείς και το ελληνικό κράτος, να τους ”τιμωρεί” για την εξωστρέφειά τους. Οι επιστροφές Φ.Π.Α. είναι χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δανεικά, ομόλογα ή χορηγίες. Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα, εμποδίων και αντικινήτρων όλα αυτά τα χρόνια και, παρ’ όλα αυτά, έχουν συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι άμεσες επιστροφές του Φ.Π.Α. είναι αδιαπραγμάτευτες» κατέληξε η κα Σακελλαρίδη.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά