Τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε άλλα, αρκούντως δαπανηρά, μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και στη στήριξη όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και της πραγματικής οικονομίας, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στον τρόπο τόνωσης της οικονομίας της.
Γερμανία και Γαλλία αρνούνται να ακολουθήσουν την Βρετανία στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), χαράζοντας, δική τους, πιο σταθερή και λιγότερο θεαματική πορεία στην οποία όμως θα συμπαρασύρουν τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Πάντως, οι κινήσεις του Γκόρντον Μπράουν αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και μέσα στην ίδια την Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν το «στοίχημα» του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, για τη χρηματοδότηση με δανεισμό της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
«Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που ψωνίζουν με πίστωση, η εκτόξευση των τιμών κατοικίας και η ξέφρενη ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών που κατέστησαν την Βρετανία πιο ευάλωτη στην πιστωτική συρρίκνωση, αλλά και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε υπερβολικά να αντικρύσει την πραγματικότητα», σημειώνει η Guardian.
Σε επίπεδο προβλέψεων δεν φαίνεται ακόμη «φως στο τούνελ».
Μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,6% και επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,4 προβλέπει για το 2009 ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τους προσεχείς μήνες.
Και στην Ασία όμως τόσο η πραγματικότητα, όσο και οι προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Με τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση να επηρεάζει και τις οικονομίες της Ασίας, πολλές χώρες θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο λήψης νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων πέραν των πρωτοβουλιών για προστασία των εγχωρίων χρηματοοικονομικών συστημάτων, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε περιπέτειες όμως μπαίνει και η Ρουμανία.
Η βαλκανική χώρα ενδεχομένως να περιπέσει σε οικονομική ύφεση το 2009, καθώς η επιδείνωση των διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών θα επηρεάσει το δανεισμό και την εγχώρια κατανάλωση. Υπό το πλαίσιο αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκασθεί να εφαρμόσει αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη δυσχέρεια των πολιτών και την κάμψη της εσωτερικής αγοράς, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της Moody’s.