Έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση το νέο «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου αλλά και η επικείμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,25%, η αναγγελία της οποίας αναμένεται την Πέμπτη.

Ο οικονομικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται επί ξυρού ακμής, αφού, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το τεταμένο κλίμα που εξακολουθεί και επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στη Β. Αφρική, οδηγεί στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού», με το Brent της Βόρειας Θάλασσας να διαμορφώνεται πάνω από τα 122 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό, παρά το γεγονός ότι σημείωσε μικρή μείωση, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 108,25 δολάρια το βαρέλι. Στο ήδη βεβαρυμμένο κλίμα προστίθεται και η δήλωση του πρώην υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχη Zaki Yamani, ότι δεν αποκλείεται εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 300 δολαρίων, σε περίπτωση που το Ριάντ βρεθεί αντιμέτωπο με μια πολιτική κρίση, αντίστοιχη με εκείνη που σοβεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος με τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες ανατρέπουν τις εκτιμήσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ύφεση στο 3,5% «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος

Ο προβληματισμός του υπουργού Οικονομικών επιτείνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, με ανάλυσή της, εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει το 3,5% το 2011, ενώ η ανεργία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα σε ποσοστό 17% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και την «τρύπα» που αφορά στην κάλυψη των αναγκών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ, οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος κάνουν λόγο για εκροές καταθέσεων ύψους 19 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και δείχνει επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά μία μονάδα τον Μάρτιο, μετά και τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο κλάδος των κατασκευών.

Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας για την κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ελαφρά ανάκαμψη του δείκτη καταναλωτικής πίστης.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την κυβέρνηση και η ανακοίνωση της ΕΚΤ, σχετικά με την αύξηση των ευρωεπιτοκίων.

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες στελέχη της Τράπεζας, με πρωταγωνιστή τον Juergen Stark, τόνιζαν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής στα επιτόκια, προκείμενου να «ανεβάσει στροφές» η οικονομία της ευρωζώνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση αναμένεται να επιβαρύνει το κόστος δανεισμού της χώρας μας και ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών spread, αδυνατεί να βγει στις αγορές, προκειμένου να δανειστεί.