Πανικός επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εντείνεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία των επενδυτών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που ήδη πλήττει αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ασφυκτική πίεση που ασκούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι απανταχού κερδοσκοπικοί κύκλοι οδηγούν τους Ευρωπαίους εταίρους στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, με θέμα την κρίση χρέους και με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε., Olli RehnΕνδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, εάν η Ευρώπη δεν λάβει σύντομα αποφάσεις, τότε η κρίση χρέους θα εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία» δήλωσε ο κ. Rehn, ξεκαθαρίζοντας ότι η οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θα αποτελέσει πιλότο για την Ένωση αλλά και ανάχωμα στην εξάπλωση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργή για τη στάση του Βερολίνου

Ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang SchäubleΤην ίδια ώρα, η Κομισιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Merkel στη Γερμανία, οι οποίοι φροντίζουν να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει χρόνος για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schäuble, ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προκαλεί έντονους τριγμούς στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα δίνει λαβή στους κερδοσκοπικούς κύκλους να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις ευρωαγορές.

Στο «κόκκινο» ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, spread και επισφάλειες

Η αναταραχή που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. αντικατοπτρίζεται στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες δέχονται σφοδρές πιέσεις, εξαιτίας «διαρροών» στα διεθνή Μ.Μ.Ε. για εμφάνιση πιστωτικών φαινομένων «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε αρκετές από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) την τελευταία στιγμή στην αγορά ομολόγων φαίνεται πως οδηγεί σε μια μικρή αποσυμφόρηση.

Αναλυτικά, λίγο πριν από τις 15:30, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 κατέγραφε απώλειες 0,91% στις 5.872 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,28% στις 3.759 μονάδες. Αρνητικό πρόσημο εμφάνιζε και η Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX-30 «έχανε» 1,33%, διαμορφούμενος στις 7.136 μονάδες, ενώ σοβαρές απώλειες, που άγγιξαν έως και το 3,50%, παρουσίαζε ενδοσυνεδριακά και η αγορά του Μιλάνου.

Στο -1,06% διαμορφωνόταν το Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν ενδοσυνεδριακά η μέγιστη αρνητική τιμή έφθασε ακόμη και το -2,50%.

Τα spread στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών bund παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στις 1.447 μονάδες βάσης, ενώ τα spread της Ισπανίας και της Ιταλίας εκτοξεύθηκαν στις 372 μ.β. και τις 340 μ.β. αντίστοιχα.

Παράλληλα, τα πενταετή ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) ανέρχονται στις 2.711 μ.β.

Στοχευμένα «πυρά» εναντίον Ισπανίας και Ιταλίας

Η υπουργός Οικομονικών της Ισπανίας, Helena SalgadoΤην ίδια ώρα, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων έχουν εισέλθει για τα καλά πλέον τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, η οποία, με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, στο 3,67%, αποκόμισε ποσό ύψους 6,75 δισ. ευρώ, κατά διάρκεια δημοπρασίας δωδεκάμηνων εντόκων γραμματίων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Helena Salgado, δήλωσε ότι δεν είναι λογικό η Ισπανία και η Ιταλία να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών, επειδή οι οικονομίες τους είναι ισχυρές και διαφοροποιημένες.

«Αν είμαστε ικανοί να μεταδώσουμε την αποφασιστικότητα που έχουμε όλοι, οι αγορές θα έπρεπε λογικά να ηρεμήσουν» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης