Τις «εντολές» του απέστειλε με έγγραφο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο περιείχε προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αφού η υστέρηση των εσόδων μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του 2011.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το έγγραφο αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής.

Tο ΔΝΤ συστήνει για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος τα εξής:

– Επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων δράσης για τις πέντε ομάδες κρούσης κατά της φοροδιαφυγής. Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των φορολογουμένων, των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν, των πόρων που θα διατεθούν και των στόχων απόδοσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις πέντε ομάδες θα συμμετάσχουν και στελέχη του ΔΝΤ.

– Πραγματοποίηση εξαντλητικών ελέγχων για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια.

– Κατάρτιση ειδικού δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τις φορολογικές υπηρεσίες έως το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

– Εκλογίκευση της δομής των ΔΟΥ. Το επιτελικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Μεταξύ των άλλων προτείνεται η καθιέρωση σύγχρονων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η εκ βάθρων ανασυγκρότηση των φορολογικών ελέγχων και η θέσπιση ειδικής υπηρεσίας για τους φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).

– Άμεση ανάγκη για την άρση των εμποδίων νομικής φύσεως που βάζουν εμπόδια στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

– Θέσπιση ταχύρρυθμης, διαδικασίας διοικητικής προσφυγής στη γενική γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

– Δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμός ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικές υποθέσεις.

Τα εμπόδια στην είσπραξη φόρων, σύμφωνα με το ΔΝΤ και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι :

– Οι αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για τις φορολογικές προσφυγές.

– Οι χρονίζουσες δικαστικές διαδικασίες εκδίκασης προσφυγών.

– Οι αγκυλώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στις φορολογικές υπηρεσίες.

Το ΔΝΤ προτείνει «εδώ και τώρα» την θέσπιση ειδικού νόμου ο οποίος να περιλαμβάνει:

– Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποδοτικότητας που αρχικά θα στοχεύει στα διευθυντικά κλιμάκια ώστε να προαχθεί η πλήρης υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων της φορολογικής διοίκησης.

– Αποτελεσματική πολιτική κατά της διαφθοράς για να παταχθούν δυναμικά τα παραπτώματα περί την υπηρεσία.

– Πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών ώστε να διορίζονται/προάγονται οι αποδοτικοί υπάλληλοι, με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα στο έγγραφο ζητείται θεσμοθέτηση νέων διοικητικών κανονισμών που θα υποστηρίζουν την φορολογική διοίκηση:

– Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιβολής συμμόρφωσης όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων και την είσπραξη οφειλών,

-Η βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους,

-Η πλήρης αξιοποίηση των έμμεσων μεθόδων εντοπισμού πλούτου και των διαδικασιών που προβλέπουν τον έλεγχο του επιπέδου διαβίωσης σε σύγκριση με το δηλούμενο εισόδημα,

-Η αυτόματη επιβολή φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλλει δηλώσεις,

* Η παραλαβή φορολογικών δηλώσεων χωρίς να εξοφλείται απαραιτήτως ο οφειλόμενος φόρος.