ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Κόλαφος για την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης είναι η απόρρητη έκθεση της Τρόικας την οποία παρουσιάζει το zougla.gr.

Η διαβαθμισμένη πολυσέλιδη έκθεση αποτυπώνει τα συμπεράσματα από τους νέους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 22-30 Απριλίου από μικτό κλιμάκιο εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι και τη συμμετοχή φορολογικών εμπειρογνωμόνων παρέμεινε κρυφή για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Στις 40 σελίδες της περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η πασίδηλη αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να “εισπράξει” από τους μεγαλό-οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου και να ελέγξει πραγματικά και αποτελεσματικά τα πρόσωπα υψηλού πλούτου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγράφεται επίσης ένα σπάνιο, αρνητικό, ρεκόρ: Η παθητική στάση του κράτους σε ότι αφορά την αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη των φόρων. Είναι ενδεικτικό ότι στους μεγαλοοφειλέτες έχουν γίνει μόνο δυο κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, καμία κατάσχεση κινητής περιουσίας και καμία δημοπρασία! 

Δείτε τα σχετικά έγγραφα

  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδυναμία είσπραξης

Από τις πρώτες γραμμές της η απόρρητη έκθεση αναφέρει ότι η είσπραξη των φορολογικών οφειλών παραμένει πολύ αδύναμη, καθώς εισπράττονται μόλις το 12% των νέων οφειλών που δημιουργούνται. Το συγκεκριμένο ποσοστό εξακολουθεί και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό. Μάλιστα το τεχνικό κλιμάκιο αναφέρει ότι “οι στόχοι των εισπράξεων αποτελούν άμεση ανησυχία” και γι αυτό χαρακτηρίζουν αναγκαία τη λειτουργία ενός νέου συστήματος αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων. 

Στο απυρόβλητο οι μεγαλο-οφειλέτες

Η έκθεση περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία σε ό, τι αφορά τους μεγαλο-οφειλέτες και την ασυλία την οποία τους παρέχει η φορολογική διοίκηση και συγκεκριμένα η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών. Μέχρι των Μάρτιο του 2013 ο αριθμός των μεγαλο-οφειλετών (δηλαδή εκείνων που οφείλουν περισσότερο από 1.5 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο ήταν 2.527 και οι οφειλές τους έφταναν τα 33.8 δις ευρώ! Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι τραγικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν είναι εισπράξιμο. Αφορά δε οφειλές παλαιότερων ετών.   

Τους δυο πρώτους μήνες του 2013 η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών ολοκλήρωσε 172 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που εκπροσωπούσαν 2.4 δις ευρώ. Από αυτά εισέπραξε 12.3 εκατ. ευρώ, δηλαδή έπιασε το 0.5%. Παρόμοια το 2012 οι 765 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν και θεωρητικά θα προσέφεραν στα δημόσια ταμεία 16.4 δις ευρώ οδήγησαν στην είσπραξη μόλις 80.5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τριών μηνών ανέρχονται σε 1.2 δις ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα άνω των πέντε ετών σε 12.1 δις. Ανείσπρακτα και αγύριστα δηλαδή! 

Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών δεν προχωράει σε ενέργειες είσπραξης. Δεν έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις για την καταβολή δόσεων ενώ δεν γίνονται επισκέψεις σε εγκαταστάσεις μεγάλων οφειλετών. Η παθητική στάση του κράτους είναι ξεκάθαρη: 3.966 επισχέσεις, δυο μόλις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, καμία κατάσχεση κινητής περιουσίας (!), καμία δημοπρασία. Και σε όλα αυτά προσθέστε και το υπερβολικά αργό, όπως χαρακτηρίζεται, σύστημα εντοπισμού. Το ίδιο χαμηλές είναι και οι επιδόσεις που καταγράφονται στα πρόσωπα υψηλού πλούτου. 

Δείτε απόσπασμα της εκπομπής «Ρεπορτάζ» του «GR»

 
«Κυνηγάτε τους φτωχούς»

Η έκθεση καταγράφει όμως ξεκάθαρα και την αδικία που επικρατεί μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων φορολογουμένων. Ως γνωστόν η κυβέρνηση απειλεί ακόμη και με φυλακή όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 5.000 ευρώ. Από την έκθεση διαφαίνεται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 μέχρι 3.000 ευρώ χρωστούσαν 1.8 εκατ. έλληνες. Από αυτούς μπορεί το κράτος να εισπράξει 1.2 δις ευρώ. 

Από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω χρωστούσαν 1974 πρόσωπα καθώς και 3.100 επιχειρήσεις. Οι οφειλές τους φτάνουν τα 46 εκατ. ευρώ! 

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της Τρόικα ζητούν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου οι ελεγκτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων, ζητούν τη δημιουργία Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και ζητούν συνολικά τις προσλήψεις 3.000 ελεγκτών μέχρι τα τέλη του 2014. 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το μεγάλο κόλπο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, 01:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης