Η αντιμετώπιση του «αντάρτικου» των βενζινοπωλών, που αντιδρούν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης, είναι το νέο «στοίχημα» για το Υπουργείο Ανάπτυξης, που από το πρωί κάνει τιμοληψίες εξετάζοντας αναπροσαρμογή του ανώτατου ορίου.

Οι απαραίτητες οδηγίες έχουν δοθεί στιςΝομαρχίες και δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεση αλλαγή στις τιμές.
Στο στόχαστρο βρίσκονται πρατηριούχοι, που πωλούσαν χαμηλότερα και τώρα «φλερτάρουν» με το όριο που θέτει το πλαφόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχετικός Νόμος 3054, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η επιβολή του πλαφόν, θεσπίστηκε το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και θητείας Α. Τσοχατζόπουλου. Έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά, το Σεπτέμβριο του 2003, για 9 περιοχές (νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου, Άρτας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων). Το μέτρο ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου και το πλαφόν διατηρήθηκε μέχρι την 1η  Οκτωβρίου. Το πλαφόν είχε οριστεί για την αμόλυβδη βενζίνη σε 0,778 ευρώ, για την σούπερ αμόλυβδη σε 0,892 ευρώ, για τη σούπερ σε 0,829 ευρώ και για το ντίζελ σε 0,681 ευρώ. Με τη λήξη του πλαφόν την 1η Οκτωβρίου (λόγω συμμόρφωσης), οι μέσες τιμές πώλησης των καυσίμων είχαν διαμορφωθεί σε 0,726 ευρώ η αμόλυβδη, 0,857 ευρώ η σούπερ αμόλυβδη, 0,781 ευρώ η σούπερ και 0,652 ευρώ το ντίζελ.
Οι επικριτές της λύσης του πλαφόν επικαλούνται την προηγούμενη εμπειρία της επιβολής του πλαφόν, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι στη συνέχεια οι τιμές επανήλθαν στα υψηλά επίπεδα και ότι οι νομοί, στους οποίους επεβλήθη πλαφόν, παραμένουν ακόμη και σήμερα οι ακριβότεροι. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, μετά την άρση του πλαφόν είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς να υπάρξει ωστόσο αποτέλεσμα.
Πάντως κατά την προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου, η τότε κυβέρνηση υποστήριζε ότι αυτό είχε λειτουργήσει ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές, με προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως σε δύο νομούς). Τέλος είχε παρατηρηθεί ότι ορισμένα (λίγα) πρατήρια είχαν συνεχίσει να πωλούν σε τιμές χαμηλότερες από το υποχρεωτικό πλαφόν.

Νέες ανώτατες τιμές στα καύσιμα

Την ίδια ώρα τις νέες ανώτατες τιμές στα καύσιμα για τους νόμους Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αυτές προσδιορίστηκαν μετά τις τελευταίες τιμοληψίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, οι ανώτατες τιμές καταναλωτή (ΑΤΚ) που τίθενται σε ισχύ από τις 22:00 της 18ης Αυγούστου, έχουν ως εξής:

 Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων

– αμόλυβδη βενζίνη: 1,241 Ευρώ/λίτρο

– αμόλυβδη Super: 1,438 Ευρώ/λίτρο

– Super: 1,320 Ευρώ/λίτρο και

– Diesel : 1,362 Ευρώ/λίτρο

 Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων

– αμόλυβδη βενζίνη: 1,251 Ευρώ/λίτρο

– αμόλυβδη Super: 1,448 Ευρώ/λίτρο

– Super: 1,330 Ευρώ/λίτρο και

– Diesel : 1,372Ευρώ/λίτρο

Όπως επισημαίνεται, η ΑΤΚ θα επαναπροσδιορισθεί με την επόμενη τιμοληψία του υπουργείου, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 25 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ΑΤΚ αφορά τα ακόλουθα προϊόντα ανά Νομό :

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΚΕΡΚΥΡΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel

ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αμόλυβδη

ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΛΕΣΒΟΥ Super Αμόλυβδη

ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΧΑΝΙΩΝ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

ΧΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης