Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς η ρευστότητα των κρατικών ταμείων θα εξαντληθεί αμέσως μετά τις εκλογές και δεν θα μπορούν να καλυφθούν πληρωμές της τάξης του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που ανάγκασε τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να «συντηρηθούν» τα ταμειακά διαθέσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς απέμεινε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και στο οικονομικό επιτελείο μελετώνται όλα τα πιθανά σενάρια για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, την ύστατη στιγμή. Να σημειωθεί ότι το καμπανάκι κινδύνου είχε κρούσει ο Λουκάς Παπαδήμος, με το non paper που το παρέδωσε, πριν από λίγες ημέρες, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε, προσωρινά, να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, και στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η βασική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά και θα φτάσουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υστέρηση εσόδων, έκτακτα έξοδα και PSI

Η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των εσόδων, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2012 και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω του «ψαλιδίσματος» των αποθεματικών τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (PSI) και στην αύξηση των αναγκών για αποπληρωμή χρεών προς τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Οι πληρωμές εξαρτώνται από την… Τρόικα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από τον EFSF. Η έγκριση θα δοθεί μετά από την αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ακόμα και το 1 δισ. που έχει παρακρατήσει ο EFSF από τη δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την οικονομική εφ. Express, έγκριση από την τρόικα απαιτεί και η εκταμίευση ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε ως αποθετικό από τα κεφάλαια του ΤΧΣ που δεν προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρούνται σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό του Δημοσίου.

Ως εναλλακτική λύση, η οποία όμως θα απαιτήσει χρόνο, εξετάζεται η έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων σε σύγκριση με τον προγραμματισμό. Ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα είναι να αντληθούν 3,6 δισ. ευρώ και εξετάζεται πλέον η αύξηση του ποσού αυτού κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη προϋποτίθεται όμως η έγκριση της τρόικας, ενώ γεννάται ζήτημα και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να διαθέσουν πρόσθετη ρευστότητα για την αγορά των τίτλων.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης