Την ώρα που ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει φόρους ακινήτων, η τρόικα ζητεί επιτακτικά την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση οριστικοποιεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, πρόκειται να τεθούν το ύψος του αφορολόγητου ποσού που θα ισχύσει για τον νέο φόρο ακινήτων καθώς και οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου.

Σημειώνεται ότι στον νέο φόρο θα υπαχθεί το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, δηλαδή και τα αγροτεμάχια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη σε ετήσια βάση εσόδων που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας

Ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι μεγάλος, καθώς η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013.

Την ώρα που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων του, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της. Μάλιστα, αυτό έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013, ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα.

Οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, εγείρουν εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», όπως υποστηρίζουν.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία της για κοινωνική έκρηξη.

«Aδυνατούμε να πληρώσουμε τους φόρους»

Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους εν λόγω φόρους (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) αγγίζει το 54%, ενώ το 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί, χωρίς όμως να είναι σίγουρο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, όσοι αδυνατούν να πληρώσουν μελλοντικούς φόρους θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο -ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία- ή να δανειστούν ή και να αφήσουν το Δημόσιο να κατάσχει τα ακίνητά τους.

Σε ερώτηση για το ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3% των ιδιοκτητών δηλώνει αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων («χαράτσι»), το 8,1% απαντά ότι δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

Εν τω μεταξύ, το 5-7%, ανά κατηγορία, έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι», το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το πλήρωσε μεν, αλλά με δυσκολία.

Παράλληλα, το 54% των ιδιοκτητών δεν έχει εισοδήματα από τα ακίνητά του και πληρώνει μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ), χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.