Με διαδικασίες fast track, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «τρέχει» το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων και μέσα σε αυτό εντάσσει την ενοικίαση ακατοίκητων ελληνικών νησιών και νησίδων.
Η σχετική λίστα είναι έτοιμη και σε αυτήν περιλαμβάνονται 40 ελληνικά νησιά, τα οποία θα ενοικιαστούν σε ιδιώτες για διάστημα από 30 έως 50 έτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά.
Η λίστα με τα 25 από τα συνολικά 40 νησιά που θα ενοικιαστούν σε ιδιώτες είναι η εξής:
Σύβοτα (3 νησιά)
Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος: το πρώτο έχει έκταση 742 στρέμματα και το δεύτερο 540 στρέμματα. Βρίσκονται μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα και είναι σε κοντινή απόσταση από την ακτή, οπότε μπορούν να παραχωρηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.
Μπέλα Βράκα: έχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» λόγω της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.
Αλόννησος (4 νησιά)
Βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στρογγυλό, 15 στρέμματα, Σκαντήλι. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες που εντάσσονται στην Α’ και Β’ Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση, ειδικά για το Στρογγυλό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη νησίδα Δασιά, κοντά στη Σκόπελο.
Κύθηρα (1 νησί)
Το νησί Αβγό έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Έχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και η πρόσβαση είναι εύκολη.
Άνδρος (2 νησιά)
Δύο νησιά στον Δήμο Άνδρου, το Λαγονήσι, 11 στρέμματα, και το Μεγάλο Νησί, 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).
Μήλος
Νησίδα Άγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα. Βρίσκεται μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου.
Σύρος
Νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, Ασπρονήσι, 110 στρέμματα, Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία Αγκαθωπές.
Πόρος
Νησί Πλατεία, μικρό νησάκι 25 στρεμμάτων.
Σπέτσες
Φαλκονέρα, 6.700 στρέμ.. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήριο Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοΐα.
Πειραιάς
Νήσος Φλέβες, 1.400 στρέμματα, έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν «αναταραχή» και στη Βουλιαγμένη.
Άρτα
Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, βρίσκεται στον Αμβρακικό.
Λευκάδα
Νησάκι Άγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα.
Σητεία
Νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, νησί Γράντες Ήρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.
Τήνος
Δρακονήσι, 20 στρέμματα, Νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμ..
Εύβοια
Νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.
Ο χάρτης με τα νησιά υπό ενοικίαση όπως τον δημοσίευσε η εφημερίδα το «Έθνος» (Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Ανδρέας Ταπραντζής, δήλωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο πρακτορείο Bloomberg*: «Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 νησιά και νησάκια που εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία.
Όπως είπε ο κ. Ταπραντζής, πριν προχωρήσει το σχέδιο, θα πρέπει να περάσει νόμος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από τρίτα μέρη και θα μειώνει τον αριθμό των οικοδομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών αδειών που χρειάζονται.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η πώληση νησιών έχει αποκλειστεί, καθώς τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο δεν θα ήταν μεγαλύτερα από τις συμφωνίες ενοικίασης, ενώ, όπως εκτίμησε, «η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, αν ένα νησί αξιοποιηθεί ως τουριστικό θέρετρο».
Παράλληλα, από την κυβέρνηση δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, την ερχόμενη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο η έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Σημειώνεται ότι, εάν πωληθεί το 29%, το Δημόσιο θα κατέχει περίπου 5% του Οργανισμού. Στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην έγκριση των τελικών συμβατικών κειμένων για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης κρατικών λαχείων σε ιδιώτες επενδυτές και στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Επίσης θα ξεκινήσει η β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασσιόπης Κέρκυρας. Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει ο μοναδικός υποψήφιος, δηλαδή η αμερικανικών συμφερόντων NCH.
* Η συνέντευξη του κ. Ταπραντζή δημοσιεύτηκε χθες από το πρακτορείο.
Διαβάστε επίσης: Προς ενοικίαση 40 ακατοίκητα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:11
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη