Ηχηρό παρών στην ελληνική αγορά δίνουν τα αραβικά πετροδολάρια, σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση επιχειρεί, για πολλοστή φορά, να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις.
Αραβικό χρώμα έχει και η αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς στο επενδυτικό σχήμα «Global Investment Group», που χρηματοδοτεί την ανάπλαση της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, συμμετέχει η «Al Maaba» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για θυγατρική επιχείρηση της «Mubadala Development», η οποία είναι sovereign fund του Άμπου Ντάμπι. Το ύψος του «λογαριασμού» του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα το πληρώσει η «Al Maabar», τοποθετείται στα 915 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το τίμημα που θα καταβληθεί για την απόκτηση της έκτασης.
Επενδυτικά σχέδια και αγορές νησιών
Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, τα… πετροδόλαρα τοποθετούνται, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, και στο real estate. Έτσι, ο πρώην εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί αγόρασε πρόσφατα έκταση 15 χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο έναντι 9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου.
Επίσης, έχει αποκτήσει τα νησιά Προβάτι και Μόδι στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, ενώ πέρυσι αγόρασε το νησί Οξιά προς 5,6 εκατ. ευρώ. Ο Σεΐχης σχεδιάζει να κατασκευάσει στο νησί πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, δύο τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμό καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώρους άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης αλλά και μουσεία.
Η δύναμη των μετρητών
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ξένης εταιρείας real estate, αραβικών συμφερόντων funds αναμένεται να επενδύσουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, παγκοσμίως, περίπου 180 δισ. δολάρια.