Με επιτυχία πέρασαν τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα καλά
νέα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζεςΕπίσης, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα, είναι περιορισμένες, ενώ μόνο η Eurobank με δείκτη 5,45% υπολείπεται ελαφρώς του ορίου (5,5%). Την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests την επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Τράπεζα της Ελλάδος, που σημειώνει ότι «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού, και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Ειδικότερα, η Alpha Bank παρουσιάζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 8,07% στο δυσμενές σενάριο και ανήκει στο κορυφαίο 20% των τραπεζών που υπεβλήθησαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, παρουσιάζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) στο δυσμενές και βασικό σενάριο.

Η Alpha Bank διαθέτει κεφαλαιακό
πλεόνασμα 
1,3 δισ. ευρώ

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη του 2013. Ωστόσο, συγκέντρωσε φέτος κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. και σε συνδυασμό με το πλάνο αναδιάρθρωσης οι ανάγκες της σε κεφάλαια περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του ποσού αυτού το τραπεζικό ίδρυμα φέρεται να σχεδιάζει τη διάθεση μετοχών της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank.

Η Eurobank παρουσίασε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 17,55 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιακή «τρύπα» να διαμορφώνεται στα 4,628 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του 2013. Ωστόσο, συγκέντρωσε 2,86 δισ. μέσω αύξησης κεφαλαίου και σε συνδυασμό με το σχέδιο αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται στα 17,5 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του 2013. Ωστόσο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης καλύπτει το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

«Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

»Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: “για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με τη ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση”.

»Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

»Η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση».

Γενική παρουσίαση και σκοποί της Συνολικής Αξιολόγησης

«Η ΕΚΤ διεξήγαγε τη Συνολική Αξιολόγηση εν όψει της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της στον τομέα της εποπτείας των τραπεζών στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2014. Οι στόχοι της αξιολόγησης ήταν τρεις: α) η επίτευξη διαφάνειας μέσω της ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των διαθέσιμων πληροφοριών για την πραγματική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων, β) ο προσδιορισμός όλων των διορθωτικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν χρηματοοικονομικές και οικονομικές αδυναμίες και γ) η ενίσχυση της εμπιστοσύνης όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλ. των καταθετών, των αγορών και των επενδυτών, στη φερεγγυότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ. Ο απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

»Η Συνολική Αξιολόγηση κάλυψε 130 πιστωτικά ιδρύματα με σύνολο ενεργητικού 22,1 τρισεκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 81,6% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών που υπάγονται στον ΕΕΜ. Η άσκηση είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έκταση, καθώς χρειάστηκε ένα έτος για να ολοκληρωθεί και εξέτασε όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες και όλα τα επιμέρους χαρτοφυλάκιά τους. Το εγχείρημα ανέλαβαν η ΕΚΤ (ΕΕΜ), όλες οι αρμόδιες εθνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. Συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα.

»Η ομοιόμορφη εφαρμογή της λεπτομερούς μεθοδολογίας για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα είχε υψίστη σημασία, προκειμένου να επιτευχθεί συνεπής πληροφόρηση σχετικά με τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ και να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση.

»Τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση ήταν η Alpha Bank A.E., η Eurobank Ergasias A.E., η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Αυτές οι τράπεζες θα εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ μετά τις 4 Νοεμβρίου».

Ανέπαφα τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Την ίδια στιγμή, ύστερα από την επιτυχία των τραπεζών στα stress tests, που φανέρωσαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων είναι περιορισμένες, τίθεται το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με το κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του χρέους, κίνηση που θα πρέπει όμως να έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν πηγές των τραπεζών, εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνταν, δηλαδή δεν παραμείνουν μαξιλάρι ασφαλείας, σε περίπτωση που προέκυπτε κάποιο απρόβλεπτο συμβάν οι τράπεζες θα παρέμεναν εκτεθειμένες.

Όπως υποστηρίζουν, το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ιδιαίτερα μεγάλο για να αποτολμήσει κανείς την αξιοποίηση του αποθέματος σε σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα των τραπεζών, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014, 08:30