Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασύλληπτης διάστασης ατόπημα (;) το οποίο ουσιαστικά βάζει «βόμβα» στα θεμέλια των -ούτως ή άλλως- ελλειμματικών ΔΕΚΟ αποκαλύπτεται από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου φαίνεται ότι οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τα δάνεια των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών είναι παράνομες!

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι η υπόθεση που αποκαλύπτεται από τη zougla.gr αναμένεται να απασχολήσει τις εισαγγελικές Αρχές και δη, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, καθώς διαφαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία- εγκεκριμένη- νομική βάση στην οποία να στηρίχθηκαν οι κρατικές εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλεγχος

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκές αγορές και να εξασφαλίζονται ισότιμοι και δίκαιοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις της Ε.Ε..

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους ελέγχους που διεξάγει κάθε έτος, είχε ζητήσει από τις Ελληνικές αρχές (τον Οκτώβριο του 2011) να της χορηγήσουν στοιχεία για τις εγγυήσεις και τις καταπτώσεις, για τα έτη 2009 και 2010, των δανείων των ΔΕΚΟ καθώς και αντίγραφα της νομικής βάσης σύμφωνα με την οποία παρασχέθηκαν οι εν λόγω εγγυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 25η Διεύθυνση– η οποία ασχολείται με τη κίνηση κεφαλαίων, εγγυήσεων, δανείων και αξιών- του υπουργείου Οικονομικών, απέστειλε τον πίνακα εγγυήσεων και καταπτώσεων για τα έτη 2009 και 2010, περιμένοντας τα αποτελέσματα, τα οποία όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και τόσο ευχάριστα…

Παράνομες οι κρατικές εγγυήσεις

Τα μέλη της Επιτροπής, αφού εξέτασαν τις κρατικές εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκαν για να δοθούν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι… παράνομες. Μάλιστα «απαίτησαν» να δημιουργηθεί νέα νομική βάση.

Με έγγραφο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών, η Επιτροπή ενημέρωσε το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΟΙΚ ότι ο λόγος για τον οποίον κρίθηκαν παράνομες οι κρατικές εγγυήσεις που παρασχέθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για το δανεισμό των ΔΕΚΟ, αποτελεί το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς στα πλαίσια του οποίου χορηγήθηκαν δεν της κοινοποιήθηκε ποτέ και κατ’ επέκταση δεν έχει εγκριθεί!

Δηλαδή με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατείνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε μπει ποτέ στον κόπο να ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τους Νόμους και τις διαδικασίες με τις οποίες δίδονταν οι κρατικές εγγυήσεις για τον δανεισμό των Δ.Ε.Κ.Ο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, τρείς από τις πιο προβληματικές Δ.Ε.Κ.Ο. της χώρας, ο Ο.Σ.Ε., ο Ο.Α.Σ.Α. και η Ε.Α.Σ., έχουν λάβει από τράπεζες συνολικά 36 δάνεια. «Πρωταθλητής» είναι ο Ο.Σ.Ε. με 19 δάνεια, την δεύτερη θέση κατέχει η Ε.Α.Σ. με εννέα και τελευταίος «τερματίζει» ο Ο.Α.Σ.Α. με οκτώ.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Στην κατακλείδα των διαπιστώσεών της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά «απαιτεί» να δημιουργηθεί νέο νομικό πλαίσιο για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο να είναι συμβατό με τους κανόνες περί ανταγωνισμού στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει, όπως εξηγείται κατηγορηματικά στο έγγραφο, κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις Ελληνικές αρχές για την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.

Δείτε τα έγγραφα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης