Του Μιχάλη Παπανίδη

Τις δυνάμεις της στον στίβο των αγορών θα προσπαθήσει να μετρήσει η Ελλάδα, επιχειρώντας να δανειστεί και πάλι, αφού το πτωτικό ράλι των επιτοκίων δανεισμού στην ολοκλήρωσή του φαίνεται να… επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ένα μη προεξοφλημένο «γκολ» της ελληνικής κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Πολιτικά είναι το success story του Αλέξη Τσίπρα, που ουσιαστικά θα φέρει σε θέση ματ την αντιπολίτευση

Η έντονα πτωτική πορεία των ελληνικών επιτοκίων και spreads, αν αποδειχθεί και διατηρήσιμη για μερικούς μήνες, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας στις αγορές, που είναι και το ζητούμενο τα τελευταία 7 χρόνια, από την αρχή της κρίσης.
Πολιτικά είναι το success story του Αλέξη Τσίπρα, που ουσιαστικά θα φέρει σε θέση ματ την αντιπολίτευση, θα ενισχύσει την αισιοδοξία ότι η χώρα επανέρχεται σε μια κανονικότητα και θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη μέρα. 

Σε οικονομικό επίπεδο και μόνο, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί, σε έναν κύκλο που άνοιξε με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου και τη βάσιμη προσδοκία ότι όλα θα έχουν τελειώσει την 22α Μαΐου.

Διακυμάνσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, λοιπόν, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται στο 5,671% με περαιτέρω πτώση της τάξεως του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση… εξόδου της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τετραετή αποκλεισμό, όπου η χώρα μας προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί στο 5,9%.

Το χαμηλό της πενταετίας του 10ετούς αποτελούν τα επίπεδα του 5,530% που άγγιξε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014, μετά και τη δεύτερη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς με 3ετή ομόλογα, η οποία ωστόσο σκόνταψε σε διεθνείς και εσωτερικούς παράγοντες.

Πάντως, από το 9% και πάνω που διαμορφωνόταν η απόδοση του 10ετούς λίγο πριν από τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, το ράλι έχει ξεπεράσει το 40%.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει σχεδόν αβίαστα είναι «γιατί η Ελλάδα να μη βγει δοκιμαστικά στις αγορές, αν τα επιτόκια δανεισμού μειωθούν κατά μία μονάδα ακόμη και διαμορφωθούν μετά την 22α Μαΐου κάτω από 4,5%»;

Αιφνιδιασμός

Την απάντηση πριν προλάβει να το καλοσκεφθεί κάποιος ήλθε να δώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Το νέο πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα με οικονομικές βάσεις φαίνεται πως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται​

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στο χρέος και εξέφρασε την ελπίδα εντός του Μαΐου να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε ερώτηση εάν θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος απάντησε θετικά, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα επιχειρηθεί.

Το νέο πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα με οικονομικές βάσεις φαίνεται πως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης