Η αιματηρή εξέγερση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο ανάλογων εξελίξεων σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της ευρύτερης περιοχής πυροδοτούν δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ταυτόχρονα ανησυχία για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλά και αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με έντονη ανησυχία την τιμή του «μαύρου χρυσού» να ανεβαίνει κι αυτή την ώρα να έχει αγγίξει τα 113,80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η σταθερή αύξηση αυτή οφείλεται αφενός μεν στην ανησυχία για τη δυνατότητα τροφοδοσίας, αφετέρου στο τι θα γίνει, εάν υπάρξει επέκταση της αναταραχής σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, υπονομεύει την αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό κι αυτός με τη σειρά του καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλύσεις, μάλιστα, συγκεκριμένων αναλυτών, που βλέπουν το πετρέλαιο να ξεπερνά και τα 200 δολάρια το βαρέλι, προκαλούν ακόμη και πανικό…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η μέση ημερήσια παραγωγή της Λιβύης τον Ιανουάριο ήταν 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η Barclays Capital θεωρεί ότι οι εξαγωγές από τη χώρα έχουν μειωθεί ήδη κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στο μεταξύ, η Societe Generale επανέφερε την παλιά θεωρία που υποστηρίζει ότι κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια στοιχίζει στη μισή ποσοστιαία μονάδα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σε έκθεσή της η τράπεζα σημειώνει συγκεκριμένα ότι η άνοδος των τιμών κατά 20 δολάρια θα μειώσει την ποσοστιαία αύξηση του παγκοσμίου Α.Ε.Π. κατά 1%. Μόλις προχθές, πάντως, ένα πρώην στέλεχος του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών που τώρα έχει μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα απέρριψε ως αβάσιμη τη θεωρία αυτή.

Σε ό,τι αφορά στα παρεπόμενα της πετρελαϊκής κούρσας και βεβαίως της πολιτικής εξέγερσης σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το 36% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου (είναι φανερό ότι τη φορά αυτή ο κίνδυνος έλλειψης καυσίμων είναι πραγματικός και όχι χρηματιστηριακός), αξίζει να σημειωθεί το πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα), η νέα ενίσχυση του γιεν και της ιαπωνικής αγοράς ομολόγων.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικής σημασίας αρκεί να υπενθυμίσουμε πως η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του «μαύρου χρυσού» συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Στο μεταξύ, πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol, έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.